Ryanair plánuje zavedení bezpilotních Boeingů 737 už do tří let

01.04.2023 15 příspěvků

Ryanair plánuje zavedení bezpilotních Boeingů 737 už do tří let
Ryanair plánuje zavedení bezpilotních Boeingů 737 už do tří let (Zdroj: Aeroweb.cz)

Společnosti Ryanair a OpenAI se společně chystají zcela změnit budoucnost letectví. Ještě nedávno se plány na jednopilotní provoz v letecké dopravě jevily mnohým přinejmenším jako hudba vzdálené budoucnosti, ne-li rovnou jako čirá utopie. V poslední době však dochází k tak rychlému vývoji systémů AI, že společnost Ryanair již pracuje na vývoji systémů řízení svých letadel úplně bez pilotů.

Ryanair oznámil vytvoření strategického partnerství se společností OpenAI, jehož cílem má být nalezení co nejrychlejšího zavedení bezpilotního provozu. Intenzivně se pracuje také na schvalovacím procesu ve spolupráci s Evropskou agenturou pro bezpečnost letectví (EASA) a Federální agenturou pro letectví (FAA) v USA, aby bylo možné bezpilotní letadla nasadit co nejdříve.

Boeing 737 Ryan Air
Bezpilotní systém v Boeingu 737 Max už má za sebou první úspěšné testy / Foto: Ryanair.com

Podle Ryanairu bude možné začít s bezpilotním provozem do tří let. Taková rychlost se očekává díky využití stávajících letounů B737 a integraci systému AI do jejich autopilotů.

Projekt už prošel první fází testování, která proběhla ve výcvikovém středisku firmy v londýnském Stanstedu. Umělá inteligence na simulátoru bezpečně zvládla odřídit let ze Stanstedu do Dublinu včetně simulované komunikace s řídícími letového provozu, která probíhala pomocí CPDLC (Controller Pilot Data Link Communications, komunikace datovým spojem mezi řídícím a pilotem).

Od zavedení bezpilotních letů řízených pouze AI si Ryanair slibuje značné úspory nejen na mzdových nákladech, ale také na nákladech na palivo, protože umělá inteligence podle posledních analýz bude schopna létat nejen bezpečně, ale také úsporněji.

S novými technologiemi přináší Ryanair a OpenAI do letectví neuvěřitelné inovace, díky nimž bude cestování bezpečné a efektivní a které navíc můžou změnit budoucnost letectví pro všechny.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Apriil

01.04.2023 v 11:48 Jaaa

... ještě že je 1.4.

Odpovědět

Velící počítač

01.04.2023 v 13:08 Honza

A co let na téměř jakýkoliv řecký ostrov, vyhodnocení poškození po obyčejné srážce s ptákem... nebo skoro jakékoliv nestandardní situace, která není popsaná do detailu v QRH? A velitelem letadla se stane .... Vedoucí kabiny?

Odpovědět

Tak to mají smolíka.

02.04.2023 v 1:16 Mav

S jakoukoliv takovouto společností NEPOLETÍM. Raději si u jiné Společnosti zaplatím v letence PILOTA. Ono to nebude tak horké, to jsou bláboly připitomnělých ekonomů, kteří jen čekají na svoje vánoční odměny. Takto zničili Boeing, Intel, atd. Vše bude jakž takž fungovat do prvních 300 mrtvých lidí. Pak si ani neškrtnou. A kdyby to bylo povinné, tak prostě nikam nepoletím, ono se to nezblázní.

 

Odpovědět

Apríl, neapríl.

02.04.2023 v 1:19 Mav

Vše k tomu spěje. Apríl, neapríl. Letět bez pilota? Nesmysl i za 20 let. Jestli to mladá generace zkousne, jejich věc. Názor na věc nezměním,

Odpovědět

Good job, Aeroweb!

02.04.2023 v 8:25 Honza

Aspoň někde je na 1/4 dobrej fór! 😁

Odpovědět

RE: Good job, Aeroweb!

02.04.2023 v 17:18 Michal Raudensky

Ja na to naletel 🙄

Odpovědět

Apríl

02.04.2023 v 10:35 Jan

Nejlepší apríl! Dobrě redakce! 👌

Odpovědět

proč ne

03.04.2023 v 10:22 čáp

U nás v aeroklubu jsme úspěšně vyzkoušeli bezpilotní vlečnou. Vzbudilo to takový zájem, že letos budeme zkoušet i bezpilotní plachťáky. Aeroklubákům tak zbyde více času na brigády a nebudou se zbytečně rozptylovat zbytečným poletováním!

Odpovědět

Tenhle taky není špatnej: První plně elektrický letoun L-39 Silent byl otestován ve vzduchu

03.04.2023 v 13:27 Patrik

viz zde: https://udalostiextra.cz/domaci-zpravy/prvni-plne-elektricky-letoun-l-39-silent-byl-otestovan-ve-vzduchu/36708/

Společnost Aero Vodochody se připojuje k současnému trendu letecké elektrifikace a připravuje vlastní bezemisní letoun s označením L-39 Silent.

Konstrukce experimentálního letounu L-39 Silent vychází z předchozích generací L-39 Albatros a L-39NG. Letoun měří na délku 11,99 metru a má rozpětí křídel 9,99 metru. Mlčák je osazen motorovou jednotkou SilenticX tvořenou soustavou speciálních elektromotorů, které pohánějí malé turbíny o souhrnném výkonu 899 kW. Letoun má maximální rychlost 999 km/h, dolet 1499 kilometrů a zvládne vystoupat do výšky až 14 023 metrů .....

Odpovědět

RE: Tenhle taky není špatnej: První plně elektrický letoun L-39 Silent byl otestován ve vzduchu

04.04.2023 v 8:28 Vaclav

:)))) Moc dobre :))) Hlavne tohle:

 ...Svou roli by také mohl sehrát speciální solární potah povrchu letounu o vysokém napětí, který je také ve vývoji, případně schopnost dobíjet letadlo z jiného letounu za letu...

Ja za sebe bych jeste navrhnul hromosvod a moznost dobijeni baterek/superkapacitoru v bourkach :) Kdyz dnes plachtari lovi obycejne stoupaky pod kumuly, proc by vojensti piloti nemohli lovit elektricke vyboje v CeBacich.

Odpovědět

Zamyšlení

04.04.2023 v 13:33 Honza

Smutný ale vlastně je, když se nad tím zamyslíte, že se to letectví dostalo do takových končin, že těmhle zprávám tak snadno uvěříme...😖

Odpovědět

RE: Zamyšlení

06.04.2023 v 8:19 Vaclav

O jakych koncinach mluvis? Ja vidim desitky tisic letadel bezpecne ve vzduchu, nehodovost se pohybuje v jednotkach ku stovkam milionu hodin (tisickrat lepsi nez na silnicich). Vidim letadla ktera leti 10 hodin pres Atlantik, 2 hodiny na zemi a pak zas 10 hodin zpet a dve hodiny na zemi, takhle cely rok, zadny problem. Vidim nove materialy na stavbu letadel, nove motory a usporu paliv kolem 20-30%. Vidim perfektne fungujici letistni infrastrukturu ve svete...

Zalezi, jestli chceme videt sklenici poloprazdnou nebo poloplnou. To, ze se debatuje o blizkem i vzdalenejsim vyvoji, prozkoumava se spousta cesticek (vetsinou samozrejme slepych) nemeni nic na tom, ze letectvi je dnes kolkolem famozni a krasne a bezpecne odvetvi...

Odpovědět

Mluvím…

06.04.2023 v 23:02 Honza

O končinách, kdy nám nepřijde divné, že je do 3 let reálný plán, poslat piloty do důchodu a nechat lítat bezpilotní letoun😁 Možná je to ale spíš o tom, kam se dostala lidská společnost a absence kritického myšlení. No nic, web pro filozofy je jinde😁

Odpovědět

RE: Mluvím…

08.04.2023 v 7:03 Vaclav

A ja myslel, ze tady se prave ma filozofovat o letectvi :) Me by prislo divne, kdyby nekdo vazne tvrdil, ze posle do 3 let piloty do duchodu, cili opravdu to povazuju za vyborny vtip :)

Odpovědět

AI

14.04.2023 v 13:45 Petr

RYANAIR

Odpovědět

Přidat komentář