V Leteckém muzeu Kbely zahájili jubilejní 55. sezónu

29.04.2023

V Leteckém muzeu Kbely v sobotu 29. dubna zahájili jubilejní, už 55. sezónu. Až do konce října tak máte opět možnost zhlédnout tisíce exponátů se vztahem zejména k československému a českému letectví a i letos přibyly do expozice novinky.

Ředitel Vojenského historického ústavu (VHÚ) brigádní generál Aleš Knížek s velitelem vzdušných sil Armády České republiky (AČR) brigádním generálem Petrem Čepelkou zahájili během deštivého dopoledne provoz muzea pro veřejnost.

V rámci krátkých proslovů zaznělo kromě poděkování personálu muzea za péči o expozici také přání, týkající se úspěšného dokončení modernizace českého letectva, včetně taktického. „Čím více bude naše armáda modernizovat, tím více exponátů pak budeme mít zde v muzeu,“ uzavřel svůj úvodní projev Aleš Knížek.

Během úvodního ceremoniálu se nad letištní plochou ve Kbelích předvedly dva stroje z inventáře VHÚ, a to Jakovlev Jak-11 (C-11) a Zlín Z-381, tedy tzv. „Basa“, kterou jsme představili ve videu Jana Rudzinského. Návštěvníci dnes měli mj. možnost prohlédnout si interiér novinky expozice, a sice stroje Bombardier CL-601 Challenger, který byl vyřazen ze stavu AČR v roce 2021.

Ať už jste někdy v kbelském muzeu byli či nikoli, expozice rozhodně stojí za návštěvu. Vyhraďte si raději celý den, sbírka je opravdu rozsáhlá. Muzeum můžete navštívit denně kromě pondělí (v říjnu pouze o víkendech) v čase od 10 do 18 hodin a vstupné je zdarma.

Nezapomeňte, že součástí Leteckého muzea Kbely je i expozice umístěná v hangárech Staré Aerovky v Letňanech, které jsou vzdáleny necelý kilometr od kbelského areálu a vchod je z ulice Hůlkova. Tato část expozice však bude od 2. května uzavřena z důvodu stavebních prací; znovuotevření se předpokládá do začátku letních prázdnin, informace bude na webu muzea.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Letecká muzea


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář