LD 2023: Zítra do Čáslavi, za týden do Pardubic a fotovzpomínka na Plasy

19.05.2023 1 příspěvek

Letošní sezónu velkých leteckých dnů tradičně otevřel Den ve vzduchu v Plasích a už zítra v osm hodin se otevřou brány areálu 21. základny taktického letectva v Čáslavi. O následujícím víkendu 27.-28. května pak proběhne v nedalekých Pardubicích Aviatická pouť.

Plasy ve fotografii

Lákadlem na další letošní letecké svátky budiž snímky z leteckého dne v Plasích fotografa Ilji Petříka. „Tento letecký den pro fotografy vždy znamená přípravu na první sezónní akci. Tentokrát sice počasí v sobotu zazlobilo, mraky však byly malebné zvláště pro ty, kdo fotí černobíle. Naopak neděle téměř bez mráčku zase dávala naději zarytým ,digitalistům'. Ostatně podívejte se sami, co vše bylo letos v Plasích k vidění,“ říká k letošnímu ročníku autor fotografií Ilja Petřík.

Letecký den v Čáslavi už zítra

Jedním z vrcholů sobotního Dne otevřených dveří letecké základny v Čáslavi bude průlet amerických letounů F-22 Raptor s tankerem KC-135 Stratotanker. Návštěvníkům se představí také kompletní display tým českých vzdušných sil a bude připraven bohatý doprovodný program. Diváci uvidí také historické letouny z RAF Station Czechoslovakia, Gripeny a bitevníky L-159 ALCA, vrtulníky Mi-24/35, Mi-171 nebo W-3A Sokol.

F-22 Raptor Stratotanker DOD Čáslav 2023
„Tahákem“ letošního leteckého dne v Čáslavi bude průlet letounů F-22 Raptor a KC-135 Stratotanker / Foto: se svolením 21. základny taktického letectva v Čáslavi 

Bližší podrobnosti včetně aplikace ke stažení najdete na webu pořadatele.

Aviatická pouť 2023

Další ročník Aviatická pouti klepe na dveře a pořadatelé slibují tradiční atraktivní podívanou. O víkendu 28. a 29. května 2023 se na pardubickém letišti v rámci několikahodinového letového programu představí mimo jiné švýcarská verze ikonického letounu Lockheed Electra, který je znám především díky obchodním cestám Jana Antonína Bati. Nebude chybět ani duo britských historických letounů Tiger Moth společně s letounem Miles M-14A Magister Mk.I.

Svou účast přislíbilo také bohaté mezinárodní zastoupení akrobatických pilotů. Diváci opět uvidí na pardubickém nebi letouny North American B-25 Mitchell, stíhací F4U Corsair, Lockheed P-38 Lightning i akrobatický vrtulník Bo-105 s rudými býky na kapotách nebo akrobatický speciál Suchoj SU-31 pilotovaný uznávaným litevským akrobatem a showpilotem Jurgisem Kairysem.

Za českou akrobatickou scénu předvedou skupinovou akrobacii s letouny Bucker Jungmann Palo Weis, Přemysl Vávra a Martin Nepovím. Své letecké umění ukáže Martin Šonka se stroji Z-142C AF a Extra 330SC. Diváci uvidí také vystoupení dvojice letadel XA-42 z letky Flying Bulls v režii Jana Rudzinského a Stanislava Čejky.

Letošní ročník poctí svou návštěvou také polský pilot Luke Czepiela s letounem Carbon Cub, s nímž nedávno přistál na heliportu dubajského hotelu Burdž al-Arab.

Letový program je pro oba dva dny stejný a začíná v 11:30.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Fotky z Plas

24.05.2023 v 6:45 Vladimír Kvarda

Už dlouho jsem neviděl tak skvělé letecké fotky, jako jsou ty od Ilji Petříka

Gratuluji!

 

Odpovědět

Přidat komentář