Startuje Paris Air Show, co můžeme očekávat?

18.06.2023

Pařížský aerosalon je jedna z největších leteckých show na světě, konající se od pondělí do neděle na letišti Le Bourget. Novinky by zde měli představit Airbus, Boeing a i zástupci z Česka.

Startuje Paris Air Show, co můžeme očekávat?
Startuje Paris Air Show, co můžeme očekávat? (Zdroj: Aeroweb.cz)

Už po čtyřiapadesáté se všichni milovníci leteckého průlymslu sjedou do Paříže na tamnější letecký veletrh. Ten se koná každé dva roky a tradičně na něm výrobci letadel představují klíčové novinky. Mezi bezmála 2 500 vystavovatelů nemají chybět ani zástupci Aero Vodochody nebo další české firmy Aircraft Industries a.s. Jak už jsme informovali ve čtvrtečním článku, letos půjde o vůbec největší českou delegaci v historii. 

A nebudou chybět ani velcí hráči. Airbus celý týden na sociálních sítích láká na ukázku přepracovaného modelu A220 nebo na nový model Ecopulse, letadlo s hybridním pohonem. Chybět nemá ani Boeing. Ten má pod Eiffelovu věž přivézt mimo jiné revize tříd 737 a 777, novinky u vrtulníků Chinook a Apache nebo šestou generaci plně elektrického aerotaxi společnosti Wisk Aero. Generální ředitel Embraeru Francisco Gomes Neto má pak představit plány na oživení společnosti. 

Z menších firem účast přislíbili například Archer Aviation a jejich partner Stellantis, kteří se specializují na eVTOL letadla (elektrická letadla s vertikálním vzletem a přistáváním - pozn. red.).

A nepůjde jen o letadla. Evropský výrobce raketových zbraní MBDA má promluvit o závazku navýšení dodávek pro státy EU. Zvýšené potřeby přicházejí ruku v ruce s objednávkami stíhaček Eurofighter nebo bojových letadel Rafale. Chybět nebudou ani firmy z kosmického sektoru. 

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář