Letoun L 410 NG přistál na Paris Air Show. Na akci vyráží největší česká delegace v historii

15.06.2023

Brány letošního ročníku Paris Air Show se sice otevřou až v pondělí 19. června, ale první letouny mají na její domovské letiště Le Bourget namířeno už teď. Nechybí mezi nimi dvojice českých strojů L 410 NG a Shark. Letoun L 410 NG přeletěl do Paříže z Kunovic a na ranveji celosvětově největšího leteckého veletrhu přistál coby předvoj největší české delegace, jaká se kdy jakékoliv airshow zúčastnila.

Letoun L 410 NG přistál na Paris Air Show. Na akci vyráží největší česká delegace v historii
Letoun L 410 NG přistál na Paris Air Show. Na akci vyráží největší česká delegace v historii (Zdroj: Aeroweb.cz)

Letošní česká účast je mimořádná z několika hledisek. Prvně v novodobé historii se na stojánce veletrhu objeví letouny české výroby. O comeback České republiky, jako země, která je schopna na vlastním území vyvinout a vyrobit letadlo, se na Paris Air Show postará vlajková loď civilního letectví: víceúčelový letoun L 410NG. „Engéčko“ se na evropské airshow představí poprvé a naváže na světovou premiéru svého předchůdce. „Čtyřistadesítka“ z Kunovic se totiž před padesáti lety prvně představila světu právě na Le Bourget. „Česká republika je jedinou zemí EU, která umí vyvinout a vyrobit devatenáctimístný turbovrtulový letoun, tedy kategorii, do níž spadá L 410 NG. V Paříži nemůžeme chybět,“ říká Ilona Plšková, generální ředitelka Aircraft Industries a viceprezidentka Asociace leteckého a kosmického průmyslu (ALKP). 

Česko se přihlásí o slovo také coby evropská velmoc malého letectví, které bude na Paris Air Show reprezentovat letoun Shark, za nímž stojí řada světových rekordů. O jeden z nejzvučnějších se postarala Zara Rutherford, která na česko-slovenském stroji, coby nejmladší žena, sólo obletěla svět. „Žraloka nebes“ si pro představení na veletrhu Shark Aero „stáhne“ z flotily svého francouzského partnera.

Česká národní expozice na Paris Air Show (Zdroj: Asociace leteckého a kosmického průmyslu)

 

„Na letošním ročníku Paris Air Show uvidíme hodně českých poprvé,“ potvrzuje viceprezident Asociace leteckého a kosmického průmyslu a šéf Aera Viktor Sotona. Aero Vodochody se pod jeho vedením tento rok vrací do sestavy českého stánku. „Věřím, že konsolidace českého leteckého průmyslu, na níž v asociaci pracujeme, výrazně přispěje k posílení postavení českých firem na domácí a světové scéně. Určitě máme co nabídnout“, dodal Viktor Sotona. ALKP je ostatně spoluorganizátorem české národní expozice na Paris Air Show. 

Dalším prvenstvím je zcela nový koncept doposud největší letecké národní expozice s novým designem, na které se představí rekordních šestnáct firem.  Jde o exkluzivní sestavu, v níž jsou přítomni výrobci letounů (Aero Vodochody, Aircraft Industries, Shark) a komponent (Jihostroj, Jihlavan, Mesit, Seko Aerospace, DevCom), opravárenské podniky (LOM Praha a Czech Airlines Technics), poskytovatelé řešení pro pilotní výcvik (LOM Praha a Vrgineers), zástupci pasivních (ERA) i aktivních (CSG Aerospace) sledovacích technologií a profesionálové z oboru testování a zkušebnictví (Radalytica). Unikátní portfolio firem na ploše národní expozice doplňují výrobci leteckých motorů (PBS Velká Bíteš) a elektrických pohonů (MGM Compro) či průmyslová skupina Omnipol. Poprvé se tak na jedné adrese představí komplexní oborové schopnosti českého leteckého průmyslu. 

Česká národní expozice na Paris Air Show (Zdroj: Asociace leteckého a kosmického průmyslu)

 

K prvenstvím letošní české účasti patří rovněž fakt, že expozice pod jednou střechou spojuje civilní a vojenské letectví, což se promítá také do spojení delegací ministerstva průmyslu a obchodu a ministerstva obrany. „Českou republiku představíme jako jednu z devíti zemí na světě, které umí vyvíjet a vyrábět letadla. S tím souvisí schopnost zajištění vojenského pilotního výcviku na letadlech a simulátorech vlastní výroby, což je silná konkurenční výhoda a strategická schopnost v evropském i celosvětovém měřítku,“ říká vrchní ředitelka Sekce průmyslové spolupráce Radka Konderlová, která na letošním ročníku Paris Air Show vede českou delegaci Ministerstva obrany. Za české ministerstvo průmyslu a obchodu, které národní expozici na veletrhu organizuje, se osobně zúčastní ministr Jozef Síkela.

Vedle letadel L 410 NG a Shark, která budou fyzicky přítomná na stojánce veletrhu, bude vlajkovou lodí české expozice více než dvoumetrový model letounu L-39 NG, který bude k vidění přímo v české expozici uvnitř hal. 

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář