Let Smartwings z Kréty musel nouzově přistát kvůli tlaku v kabině

14.06.2023

Chvíle hrůzy si museli vytrpět cestující vracející se ve středu z dovolené na Krétě. Krátce po startu totiž letadlo ztratilo tlak v kabině a muselo nouzově přistát.

Let Smartwings z Kréty musel nouzově přistát kvůli tlaku v kabině
Let Smartwings z Kréty musel nouzově přistát kvůli tlaku v kabině (Zdroj: Aeroweb.cz)

Boeing 737-8 s registrací OK-TSO společnosti Smartwings vzlétl z letiště v Chánii krátce po půl jedenácté dopoledne českého času. Letadlo postupně vystoupalo do výšky 25 000 stop, během čtyř minut ale rychle kleslo do 10 000 stop a piloti nastavili na odpovídači kód 7700, což značí stav nouze. Let byl následně odkloněn na řecký Heraklion, kam dosedl necelou hodinu po startu. Na palubě bylo 122 cestujících a šest členů posádky.

O hrůzný zážitek se podělila na facebooku cestující Klára Honomichlová. Přiložené video a fotografie zachycují cestující sedící s nouzovými zásobami kyslíku. Automatická nahrávka v angličtině v pozadí videa informuje o dekompresi a instruuje k zachování klidu a pomoci dětem. Podle Honomichlové mělo letadlo problémy ještě před startem. „Zhruba necelé dvě hodiny něco opravovali," popsala redakci TN.cz. Letadlem se prý linul zápach, letušky nervózně pobíhaly uličkou a brzy na to vypadly i kyslíkové masky.

Problémy letu potvrdila redakci Aeroweb.cz i tisková mluvčí společnost Smartwings Vladka Dufková. „Po vzletu z letiště Chania (ostrov Kréta) posádka letadla indikovala závadu na přetlakování a z tohoto důvodu se letadlo vrátilo zpět na Krétu, kde bezpečně přistálo na letišti v Heraklionu.  
Posádka jednala v souladu s přísnými bezpečnostními a provozními předpisy společnosti. Bezpečnost cestujících a posádky je naší hlavní prioritou.
Pro cestující bylo vypraveno náhradní letadlo, které na Heraklionu již přistálo a které cestují dopraví zpět do Prahy.
Všem cestujícím se velice omlouváme za komplikace a zpoždění. Bezpečnost je v těchto případech absolutní prioritou.“ 

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář