Dveře do kokpitu nestačí. Dopravní letadla nad USA budou muset mít další překážku

15.06.2023

Americký úřad FAA vydal dokument nařizující instalaci bariéry u vstupu do kokpitu na vnitrostátních letech. Cílem je větší ochrana pilotů.

Dveře do kokpitu nestačí. Dopravní letadla nad USA budou muset mít další překážku
Dveře do kokpitu nestačí. Dopravní letadla nad USA budou muset mít další překážku (Zdroj: Aeroweb.cz)

Cílem další zábrany má být zabránit vniknutí do prostoru pilotů v případech, kdy mají otevřené dveře (např. při komunikaci s pozemním personálem, podáváním jídel nebo cestám na toaletu). Při takovém útoku má bariéra natolik zpomalit útočníka, že piloti stačí dveře zavřít a zamknout. Nařízení má začít platit do dvou měsíců a platí pro vybraná letadla na vnitrostráních letech, a to jak na stálých, tak těch charterových. Úrád počítá, že nákup a instalace bariéry vyjde na 35 000 dolarů za každé letadlo.

„Každý den piloti a posádka bezpečně přepraví miliony amerických občanů. Dnes děláme další důležitý krok k tomu, aby měli fyzickou ochranu, kterou si zaslouží,“ okomentoval nové nařízení ministr dopravy USA Pete Buttigieg. „Žádný pilot by se neměl bát vniknutí do kokpitu,“ navázal na jeho slova úřadující vedoucí odboru bezpečnosti FAA David Boulter.

V dokumentu oznamujícím toto nařízení se lze dočíst, že FAA přemýšlí nad dalšími bezpečnostními prvky konstantně už od roku 2007. Za tu dobu vznikla pravidla jako uzamčení vstupu když je letadlo v pohybu nebo vizuální kontrola prostoru u dveří před manipulací s nimi. V říjnu 2018 ale Kongres nařídil úřadu zabývat se přímo instalací další překážky. V roce 2021 toto podpořil i kabinet prezidenta Joe Bidena, který úkol označil za prioritu. Po jednáních s výrobci letadel a dalšími sektory leteckého průmyslu FAA vydala první verzi nařízení v loňském roce.

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.


Témata

Bezpečnost


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář