Největší nákup letadel v historii. Indická aerolinka si objednala 500 Airbusů

20.06.2023

Jde o letadla třídy A320, které by měla společnost dostat do dvanácti let. Zaplatit za ně měla přes bilion korun.

Největší nákup letadel v historii. Indická aerolinka si objednala 500 Airbusů
Největší nákup letadel v historii. Indická aerolinka si objednala 500 Airbusů (Zdroj: Aeroweb.cz)

Airbus na pařížském aerosalonu zaznamenal největší objednávku letadel v historii komerčního letectví. Indický dopravce IndiGo si u něj objednal najednou 500 letadel z rodiny A320, což z něj, i s připočtením téměř 300 kusů v aktivním provozu, bude dělat největšího majitele těchto letadel. Smlouvu podepsali zástupci obou společností přímo na veletrhu. I s předchozími objednávkami očekává IndiGo od Airbusu přes 1 300 letadel.

„Je těžké přehlížet význam nové historické objednávky Indigo,“ vyjádřil se CEO IndiGo Pieter Elbers. „Objednávky téměř 1 000 letadel umožní IndiGo navyšovat ekonomický růst, soudržnost a dopravu v Indii. Jsme rádi, že jsme preferovanou aerolinkou pro spoje uvnitř Indie i mimo ní, a tím zároveň být jednou z největších aerolinek na světě. Objednávka dokládá důvěru IndiGo v růst Indie, rodiny A320 letadel a strategického partnerství s Airbusem.“

Na jeho slova navázal i šéf prodeje Airbusu Christian Scherer. „Tento milník otevírá novou kapitolu ve spolupráci Airbusu a IndiGo, které má za cíl demokratizovat dostupnou leteckou dopravu pro miliony lidí. Je to také rezonující podpora rodiny A320 a její ekonomiky, která pohání růst IndiGo už téměř dvě dekády. 

A není to jediný obchod, který Airbus v Paříži domluvil. Saudský dopravce flynas si objednal 30 strojů A320neo, Qantas devět kusů A220, Air MAuritius 3 A350 a Phillipine Airlines rovnou 9 A350. 

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář