Na českobudějovickém letišti proběhl cvičný požár letadla

21.06.2023

IZS Jihočeského kraje si vyzkoušel, jaké je to vyrazit k nouzovému přistání a následnému požáru letadla. Cvičení Letadlo 2023 otestovalo připravenost letiště.

Na českobudějovickém letišti proběhl cvičný požár letadla
Na českobudějovickém letišti proběhl cvičný požár letadla (Zdroj: Aeroweb.cz)

Letadlo Airbus A 318 na letu Praha – Řím v 9:50 ohlásilo dispečerovi AFIS na Letišti České Budějovice stav nouze. Pravý motor vynechává a posléze hoří. Pilot je nucen nouzově přistát v prostoru jihočeského letiště. To je stručný popis výchozí situace pro cvičení složek Integrovaného záchranného systému Jihočeského kraje a Hasičského záchranného sboru letiště, které se 21. června uskutečnilo v areálu Letiště České Budějovice. Na cvičení Letadlo 2023 se podílely všechny složky IZS Jihočeského kraje. V rámci cvičení byla zajištěna likvidace požáru a vyproštění pasažérů z letounů. Základní ošetření a následná evakuace velkého počtu zraněných do zdravotnických zařízení si vyžádala aktivaci trauma plánu. Součástí účinné pomoci bylo i poskytnutí psychologické podpory. Celkově se na taktickém cvičení podílelo 130 cvičících, z toho v rolích figurantů 50 studentů Střední školy polytechnické z Českých Budějovic.

První, kdo na nahlášenou mimořádnou událost reagoval, je dispečer letiště, který uvedl tým Hasičského záchranného sboru letiště (HZSL) do plné pohotovosti. Letadlo při manévru nouzového přistání dopadlo na dráhu a začalo hořet. Neovladatelné letadlo narazilo do letounu AN 2, který čekal na vyčkávací pozici před startem, požár se tak rozšířil i na druhé letadlo. Na místo nehody okamžitě vyrazila jednotka HZSL a velitel zásahu vydal pokyny k  likvidaci požáru a k zahájení evakuace cestujících z paluby. Dispečer AFIS telefonicky nahlásil vznik události na tísňovou linku 112.

Hasič odvádí jednu ze zraněných figurantek (Foto: David Hocke)

 

Operační středisko HZS Jihočeského kraje přijalo informaci o letecké nehodě a předalo ji na operační střediska základních složek IZS. K nehodě vyjely jednotky profesionálních hasičů ze stanic České Budějovice, Suché Vrbné a Křemže, do areálu letiště byly povolány osádky čtyř cisteren. Po příjezdu velitel českobudějovické jednotky přebral velení nad všemi hasičskými jednotkami a podle přesně daných a naučených taktických postupů velel k likvidaci požáru a provedení protipožárních opatření. Hasiči vytýčili bezpečné a nebezpečné zóny a vytvořili tak shromaždiště, kde si zraněné přebrali zdravotníci ZZS JčK. Přímo v prostoru nehody hasiči-zdravotníci provedli třídění zraněných metodou START a evakuaci zraněných k následné péči do prostoru zdravotnické záchranné služby. Podstatným rozhodnutím pro velitele zásahu bylo, zda je pro zdravotníky ZZS JčK bezpečné vstoupit na paluby letadel. Velení u zásahu následně přebral řídící důstojník HZS JHC, který kromě jiného nechal povolat psychology všech složek IZS a posttraumatický tým HZS Jihočeského kraje pro poskytnutí posttraumatické péče pro příbuzné zraněných a zemřelých.

Nechyběl ani speciální zachránný vůz IVECO (Foto: David Hocke)

 

Za jihočeskou záchranku se do cvičení zapojily dvě lékařské a sedm záchranářských posádek, Letecká záchranná služba ZZS JčK a speciální vozidlo Iveco pro řešení následků mimořádných událostí. Cvičení se účastnilo 50 figurantů z nichž tři desítky v rámci scénáře utrpěly zranění. Zasahující posádky si musely poradit s širokou škálou poranění od řezných ran, závažných zlomenin, přes komplikovaná poranění hlavy, hrudníku a páteře, až po pacienty

 

Hlavním úkolem policejních hlídek Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje bylo uzavření prostoru místa mimořádné události a řízení silničního provozu v okolí letiště, především usměrňování dopravy pro rychlý transport zraněných u výjezdu z letiště a důležitých křižovatkách na trase.  Kromě toho policisté zadokumentovali místo mimořádné události, zajišťovali bezpečnost a pořádek v místě zásahu a zjišťovali totožnost a evidenci zraněných osob.

Zraněné představovali studenti polytechnické školy (Foto: David Hocke)

„Co do rozsahu se jednalo o největší cvičení složek integrovaného záchranného systému, kterého jsme se v letošním roce zúčastnili. Vedle samotného nácviku na tento typ mimořádné události – Letecká nehoda s vysokým počtem zasažených – je pro nás velmi přínosné i prohlubování spolupráce nejen s běžně kooperujícími složkami, ale i s krajskou nemocnicí. Trénovali jsme třídění a ošetřování pacientů na místě a díky zapojení českobudějovické nemocnice jsme mohli nácvik dotáhnout až do úplného konce, tedy skutečně předávat pacienty do péče kolegům z traumacentra,“ říká Marek Slabý, ředitel ZZS JčK. „Pro větší reálnost jsme do cvičení zapojili i tři výjezdové skupiny z ostré služby. Zdravotnické operační středisko si tak mohlo procvičit provoz s omezeným počtem výjezdových skupin,“ doplnil Slabý.

„Cvičení budeme určitě dělat pravidelně. Vždycky znovu říkám, že byť je to věc, kterou nikdo nechceme a vlastně ji neradi vidíme, tak čím víc jí máme natrénovanou, tím potom, když se stane, tak víc těm lidem vyskakují ty mechanismy samy. I v běžném životě to funguje tak, že když něco trénujete, tak už o tom nemusíte přemýšlet. Zejména zde, když se najednou na place potká hodně lidí, tak musí každý vědět, co je jeho úkolem. U cvičení je vždycky výhoda, že nemáte tu psychologickou složku těch zraněných, protože jestli to můžu třeba srovnat s reálnou havárií u Nažidel, tak tam je to úplně jinak v tom, že ti pacienti se třeba nechovají tak organizovaně, ale křičí na vás, tahají vás někam, volají o pomoc nebo vás vedou k někomu, kdo má někde pomoct. U cvičení se fiktivní pacienti samozřejmě chovají jinak, protože to hrají, ale přesto je tréning této situace nutný,“ řekl hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba.

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář