Letecká doprava v USA je na novém vrcholu, aerolinky přesto omezují provoz

23.06.2023

Uplynulý víkend byl v USA největší od listopadu 2019. Odborníci za léto očekávají lepší čísla, než před covidem.

Letecká doprava v USA je na novém vrcholu, aerolinky přesto omezují provoz
Letecká doprava v USA je na novém vrcholu, aerolinky přesto omezují provoz (Zdroj: Aeroweb.cz)

Růst zájmu o leteckou dopravu potvrzují čísla amerického úřadu TSA. Na pondělí devatenáctého v USA připadal státní svátek a mnozí využili prodlouženého volna k návštěvě rodin a známých. Úřad oznámil, že za celý prodloužený víkend TSA provedlo 10,6 milionu kontrol, přičemž jen v pátek 16. června bylo na letištích zkontrolováno 2,785 milionu cestujících, v porovnání se stejným datumem v předchozích letech nejvíce od vypuknutí pandemie. 

Pátek byl dokonce čtvrtým nejrušnějším dnem v historii letišních kontrol. Organizace Airlines for America odhaduje, že jen za léto využije přepravu vzduchem téměř 257 milionů cestujících, což má být 1% nárust oproti létu 2019. 

Americká letiště mají v létě zažít nápor (Zdroj: Travel Weekly)

 

Aerolinky ale přesto omezují provoz. Na jaře zrušily téměř 10 % plánovaných letů a začaly více nasazovat vysokokapacitní letadla. Nejvíce to prý bylo poznat v New Yorku, jehož letový prostor je tradičně přeplněný. FAA přesto věří, že je potřeba navýšit počet řídících letového provozu v této oblasti. Oblastní řízení zde dohlíží hned na tři letiště (JFK, LaGuardia a Ronalda Reagana ve Washingtonu), které jen za minulé léto zaznamenaly kvůli nedostatku ATC zpoždění u téměř 41,5 tisíce letů.

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář