ÚCL chystá nové omezení pro drony

26.06.2023

Úřad pro civilní letectví (ÚCL) zveřejnilo návrh na zavedení osmi zón se zákazem dronů. Jde hlavně o vojenské prostory.

ÚCL chystá nové omezení pro drony
ÚCL chystá nové omezení pro drony (Zdroj: Aeroweb.cz)

Návrhy opatření obecné povahy (OOP) mají označení LKP301-LKP310 (vynechána jsou čísla 304 a 309) a zasahují do obcí Týniště, Čermná nad Orlicí, Mladkov, Travčice, Hostašovice, Dobronín, Květná a Rančířov. V těchto zónách, plátících do výšky 120 m, se mohou pohybovat pouze bezpilotní letouny armády, státní a vojenské policie a hasičů, přičemž jejich činnost je podmíněna předchozím oznámením činnosti. Provoz jiného bezpilotního letadla, než je uvedeno výše, v uvedeném prostoru je možný jen na základě oprávnění k provozu vydaného Úřadem pro civilní letectví s předchozím souhlasem Ministerstva obrany. 

Do 20. července běží třicetidenní lhůta, během které může proti návrhu OOP kdokoliv podat u ÚCL námitku. Prostory začnou platit dva týdny po uveřejnění vyhlášky.

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář