Boeing provedl úspěšný inaugurační let nového armádního letounu

30.06.2023

Letoun T-7A Red Hawk bude sloužit jako výcvikový letoun. Na jeho vývoji se podílí Amerika i Evropa.

Boeing provedl úspěšný inaugurační let nového armádního letounu
Boeing provedl úspěšný inaugurační let nového armádního letounu (Zdroj: Aeroweb.cz)

Během 63 minut letu otestovali major Bryce Turner ze 416. testovací perutě a Steve Schmidt, hlavní testovací pilot Boeingu T-7, všechny klíčové funkce stroje a demonstrovali jeho sílu a obratnost. Prototyp stíhačky, která jako první byla designována, postavěna a testována nejprve digitálně, splnil veškeré body a vzlet tak dal zelenou jeho výrobě.

„Stabilní výkon letounu spolu s pokročilým kokpitem a systémy je obrovská změna pro studenty i instruktory amerického letectva,“ uvedl Turner, jenž je ve své rodině už 3. generací stíhacího pilota. 

A na historii odkazuje i sám letoun. Červená ocasní křídla a název Red Hawk měli na svých strojích během druhé světové války piloti ze 332. stíhací skupiny. Ta byla známá tím, že byla složena výhradně piloty a personálem černé pleti.

Stroj má červeně zbarvené ocasní plochy na poctu pilotům z II. světové války (Zdroj: USAF)

 

Boeing na vývoji spolupracoval se známým evropským výrobcem stíhaček Saab. Po necelých pěti letech od uzavření spolupráce nakonec společnosti získaly od amerického letectva kontrakt na 9,2 miliardy dolarů. Výměnou za to vzniklo pět prototypů cvičného letounu a sedm prototypů pozemního simulátoru. Při vývoji se uplatnilo digitální inženýrství a první prototyp tak byl připraven už za 36 měsíců. Stroje nahradí dosluhující letouny T-38.

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.


Témata

Stíhačky Boeing


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář