Nešťastný den pro Boeing 777 LATAM: dva stavy nouze, jeden zemřelý cestující

11.07.2023

Nešťastný den pro Boeing 777 LATAM: dva stavy nouze, jeden zemřelý cestující
Nešťastný den pro Boeing 777 LATAM: dva stavy nouze, jeden zemřelý cestující (Zdroj: Aeroweb.cz)

Boeing 777 latinskoamerické společnosti LATAM musel 7. července nejdříve přednostně přistát kvůli zdravotním potížím jednoho z pasažérů. Zpáteční let během téhož dne skončil také nestandartně, když "triplsedma" divertovala do Lisabonu.

Dva lety, dvě nestandartní situace. To je nešťastná bilance Boeingu 777-300ER za pátek 7. července. K prvnímu neštěstí došlo na trase z brazilského Sao Paola (SBGR) na londýnské letiště Heathrow (EGLL). Podle dat z Flight Radaru 24 odstartoval let LA8084 krátce po půlnoci, bez potíží let probíhal dokud se nedostal do vzdušného prostoru Francie. Nad západní Francií vyhlásila posádka stav nouze a nastavila odpovídač na 7700. Nicméně letadlo stále pokračovalo na Heathrow, kde přistálo ve 14:38. To je o hodinu a půl dříve než plánovaný čas příletu. Podle webu SimpleFlying je pravděpodobné, že letadlo díky vyhlášení stavu nouze nemuselo v průběhu přiblížení vyčkávat, jak je u londýnského letiště zvykem.

Boeing 777-300ER
PT-MUC při přistání v hlavním městě Chile / Foto: Juan Guillermo Pacheco

V reakci na událost se SimpleFlying dotázal společnosti LATAM na povahu vyhlášení stavu nouze. Mluvčí společnosti odpověděl následovně: "LATAM Airlines Brazílie informuje, že bylo nutné požádat o lékařskou asistenci na příletu linky LA8084, když jeden z cestujících začal mít zdravotní problémy na palubě. Cestující i přes veškeré snahy lékařů zemřel." 

Poté letoun pokračoval v přípravách na zpateční let do Sao Paola (LA 8085). Letadlo po přibližně sedmi hodinách na zemi odstartovalo v 22:01 vstříc Brazílii. Po dvou hodinách letu, kdy se letadlo nacházelo nad pobřežím Portugalska změnilo letadlo trasu letu a divertovalo do Lisabonu. Důvod tohoto divertu je v době psaní článku neznámý. 

Nešťastným letadlem je Boeing 777-300ER (Imatrikulace PT-MUC) s výrobním číslem 37666. Letadlo je staré 14,5 let a letecké společnosti v té době ještě zvané TAM Linhas Aéras bylo dodáno v prosinci 2008.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář