Soukromý Antonov po startu narazil do stromů

11.07.2023

Antonov An-2 startoval proti stromům a nestihl se včas odlepit od země. Incident se obešel jen s drobnými zraněními.

Antonov narazil do stromů
Antonov narazil do stromů (Zdroj: Youtube/ AIR live)

Ve švédském městě Vårgårda poblíž Göteborgu narazil o víkendu do stromů soukromý Antonov An-2. Na záběrech sdílených portálem Airlive je vidět, že stroj startoval proti hůsté vegetaci, hned po odlepení od země se začal stáčet doprava a následně i prudce stoupal. To už ale bylo pozdě a letadlo nalétlo na stromy a propadlo se zpět na zem.

Na palubě bylo celkem pět osob, pilot Kjell Brattfords v rozhovoru s médii uvedl, že s tímto typem letadla létá už 30 let a před letem bylo vše v pořádku. Proč startoval na travnatém povrchu podél silnice s aktivním provozem, místo využití místního letiště, známo není. Incident se obešel bez vážnějších zranění. 

Havarovaný Antonov An-2 (imatrikulace SE-KCE) byl vyroben tehdy ještě v Sovětském svazu, konkrétně v roce 1981. To dokládá i trup letounu, který ačkoliv nese současnou ukrajinskou vlajku, má registrační číslo CCCP-84592. Švédské úřady na místě celou situaci vyšetřují. 

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.


Témata

Nehody letounů


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář