Muž bez pilotního průkazu havaroval v Piperu se svoji těhotnou ženou

12.07.2023

Mladý pilot nedodržel minimální bezpečnou výšku letu. K licenci mu chyběly už jen zkoušky.

Označené místo nehody
Označené místo nehody (Zdroj: aerotime.aero)

V australském Queenslandu došlo v dubnu letošního roku k havárii Piperu PA-28. Muž v letadle zahynul se svoji těhotnou ženou. Vyšetřování bylo z povahy okolností události ukončeno 4. července a ukázalo, že muž pilotující letoun nedokončil letecký výcvik. 

Z letiště Natal Downs Station odstartoval 2. dubna dvaadvacetiletý pilotní žák se svoji o dva roky starší těhotnou manželkou. Odlet proběhl za VMC (Visual Meteorological Conditions) a letoun pokračoval směrem k letišti Lakepark Airside. V průběhu letu udržoval letoun nadmořskou výšku 6000 ft (stop), při přiblížení pak klesal do altitude mezi 2000-2500 ft. Horské pásmo se ale v této oblasti tyčí do více než 3200 ft. Počasí se navíc v této oblasti postupně zhoršovalo, dohlednost se rapidně zhoršovala a objevovaly se lokální bouřky. To vše přispělo k tomu, že letoun 36 kilometů západně od letiště určení narazil do svahu. 

Havarovaný PA-28
Vrak Piperu nalezený v horách Clarke Range den poté / Foto: ATSB (Australian Transport Safety Bureau)

Během 3. dubna byly nalezeny trosky Piperu PA-28 (VH-PXR, v rejstříku napsaném na jméno pilota) s dvěma těly uvnitř letounu na hustě zalesněném příkrém svahu v horském pásmu Clarke Range ve výšce 600 metrů nad mořem. Australský úřad k nárazu dodal, že letoun do svahu narazil v malé rychlosti a na vysokém úhlu náběhu. Úřad po zjištění, že muž neměl pilotní průkaz, ukončil vyšetřování nehody. 

Pilotní žák za poslední rok absolvoval celkově 30 hodin letového výcviku, z toho 5 hodin sólo a 3 hodiny na Piperu PA-28. Od vydání licence ho dělilo pouze splnění teoretických a praktických zkoušek. Jeho přátelé nicméně vypověděli, že to byl zkušený pilot. 

Mohlo by vás zajímat

Témata

Nehody letounů


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář