Boeing navyšuje výrobu 737 MAX

28.07.2023

Výrobní linka pro stroje 737 MAX
Výrobní linka pro stroje 737 MAX (Zdroj: Airlinereporter)

Výrobce letadel Boeing i přes problémy s dodávkami komponent pro letadla 737 MAX navyšuje výrobní kapacitu.Měsíčně chce stíhat vyrobit téměř 40 kusů. Společnost to oznámila ve svých čtvrtletních výsledcích. V nich zaznamenala objednávky na 460 strojů, přičemž téměř polovinu (220) si na pařížském aerosalonu objednala Air India. Dalších 39 pak půjde do Saudské Arábie za Riyadh Air. Velký nákup připravuje také Ryanair, mohlo by se jednat až o 300 strojů. Ačkoliv výrobce doručil předchozím objednávatelům 136 kusů, divize stejně vykázala ztrátu 383 milionů dolarů. 

„Měli jsme slušné druhé čtvrtletí, spolu se zlepšením doručování letadel a generování volných finančních prostředků,“ zhodnotil uplynulý kvartál prezident a generální ředitel společnosti Dave Calhoun. „Ačkoliv máme před sebou více práce, děláme pokroky k naší obnově a stabilizaci v továrnách a dodavatelských řetězcích tak, abychom mohli splnit závazky k zákazníkům. Kvůli silné poptávce pomalu navyšujeme výrobní čísla napříč klíčovými programy a nacvyšujeme investice do lidí, produktů a technologií.“

Dave Calhoun (Zdroj: Reuters)

 

Se zvýšením výroby Boeing hodlá vyrábět až 38 strojů MAX měsíčne, místo současných 31. K omezení došlo letos v dubnu kvůli výpadku ve společnosti Spirit AeroSystems.

Zatímco divize dopravních letounů se pomalu vrací do černých čísel, obranná divize společnosti má značné problémy. Tři hlavní progrmay s fixní cenou, tedy vesmírný modul Starliner, výcvikový stroj T-7 pro americké letectvo a tankovací dron MQ-25 pro námořnictvo, narazily na problémy, které vytvořily firmě ztrátu 527 milionů dolarů. Na vině je hlavně nestabilita na pracovním trhu a narušení dodavatelského řetězce. 

Vedení Boeingu přesto zůstává optimistické směrem k celoročním finančním cílům. Ty byly navýšení volných prostředků ze 3 na 5 miliard dolarů, a doručení alespoň 400 letadel třídy 737 a 70 Dreamlinerů.

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář