První ukrajinští piloti jsou připraveni na výcvik na letounu F-16

09.08.2023

Skupina osmi ukrajinských pilotů byla jako první vybrána pro výcvik na stíhacím letounu F-16. Piloti nyní čekají na formální schválení výcviku od koalice jedenácti zemí, které se na výcviku budou podílet. První fáze má začít ještě v průběhu srpna.

Piloti z několika zemí se budou podílet na výcviku ukrajinských kolegů, na fotce jsou belgičtí piloti.
Piloti z několika zemí se budou podílet na výcviku ukrajinských kolegů, na fotce jsou belgičtí piloti. (Zdroj: The Aviation Geek Club)

První ukrajinští piloti jsou plně připravení pro výcvik na víceúčelových stíhacích letounech F-16. S informací přišel server Politico, který informaci získal od nejmenovaného amerického představitele. 

Jedním z klíčových požadavků na výcvik je dobrá úroveň anglického jazyka. Dalších 20 již vybraných pilotů tak musí před výcvikem projít jazykovým kurzem ve Velké Británii. Celkový počet pilotů F-16 by měl dosáhnout 32, ukrajinské vzdušné síly by tak měly disponovat dvěma perutěmi vyzbrojenými americkými stíhačkami čtvrté generace.

Pilot v F-16, ilustrační foto (Zdroj: Jamie Hunter/ The Drive)

  

Na šestiměsíčním výcviku se má podílet 10 členských států NATO (Dánsko, Rumunsko, Nizozemsko, Belgie, Kanada, Lucembursko, Norsko, Polsko, Portugalsko a Spojené státy) a Švédsko. Výcvik pak ukrajinští piloti mají odlétat ve vzdušných prostorech Dánska a Rumunska. Součástí smlouvy o výcviku a dodání F-16 je i podmínka, podle níž musí být letouny užity pouze k obraně suverenity Ukrajiny a nikoliv k útoku na cíle na území Ruské federace.

Podle americké strany se nyní čeká na schválení přesné podoby výcviku koalicí. Američtí zákonodárci následně budou ještě muset schválit dodávku letounů F-16 do Evropy, resp. na Ukrajinu. 

 

Mohlo by vás zajímat

Témata

Stíhačky


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář