V Michiganu havaroval MiG-23

15.08.2023

Sovětský letoun byl součástí vzdušné přehlídky. Důvod katapultování pilotů zatím není znám.

MiG-23 v soukromém vlastnictví na AirVenture Oskhosh 2023
MiG-23 v soukromém vlastnictví na AirVenture Oskhosh 2023 (Zdroj: Twitter/ Dave Gorman)

Sovětský nadzvukový bojový letoun MiG-23UB Flogger (registrace N23UB) v neděli havaroval během vzdušného vystoupení v rámci akce Thunder Over Michigan poblíž amerického města Ypsilanti. Stroj vzlétl z letiště Willow Run Airport (YIP/KYIP) jakožto zlatý hřeb 25. ročníku této akce, když se ze zatím neznámých důvodů dvoučlenná posádka v pravotočivé klesavé zatáčce nízko nad zemí katapultovala. MiG ještě chvíli pokračoval v letu, než se zřítil v rezidenční čtvrti a poničil několik zaparkovaných vozidel.

Posádka dopadla do jezera Belleville a byla převezena do místní nemocnice. Jejich zranění byla pouze drobného rázu. Na videu, uveřejněném na sociální síti X (dříve Twitter) je vidět, že stroji i po katapultaci stále pracoval motor, ten tak na vině zřejmě nebyl. FAA celou situaci stále vyšetřuje. 

Nejde přitom o první incident tohoto dvaačtyřicet let starého letadla v soukromém vlastnictví muže z města Alto ve státě Texas. 28. července se předváděl v rámci akce Oshkosh ve státě Washington. Během letu ztratil část kokpitu, přistál ale bez problémů. 

Stroj měl problémy už na konci července, tehdy ale dokázal přistát (Zdroj: Twitter/ Dave Gorman)

 

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.


Témata

Nehody letounů


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář