Německé letectvo vyřadí poruchové A340

16.08.2023

Německá vládní letka Luftwaffe v úterý oznámila, že s okamžitou platností přestává používat zbývající Airbusy A340-300. Osudným se jim staly problémy s klapkami, díky kterým uvázla na zahraniční cestě jedna z ministryň.

Airbus A340-300 německého letectva
Airbus A340-300 německého letectva (Zdroj: Luftwaffe)

Luftwaffe, jak se oficiálně německá státní letka jmenuje, vlastnila dva tyto Airbusy. 24 let staré stroje původně létaly v barvách Lufthansy jako VIP stroje. Stát je následně používal pro přepravu vojaků či politiků. 

A to se letadlu stalo osudným. Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková se strojem registrace 16+01 plánovala týdenní cestu po Tichomoří, po doplnění paliva v Abú Dhabí ale piloti nemohli zcela zasunout klapky. Letoun tedy nad mořem vypustil 80 dotankovaných tun paliva a vrátil se do SAE. Zde došlo k opravě, byl proveden i krátký zkušební let a letadlo se vydalo se značným zpožděním znovu na cestu. Stejná porucha se ale objevila znovu a letadlo se muselo vrátit opět zpět. „Není bohužel logisticky možné pokračovat v mé cestě do Tichomoří bez porouchaného letadla. Je to více než mrzuté,“ uvedla Baerbocková na sociální síti X, dříve Twitteru.

Německá armáda uvedla, že na základě problémů vyřadí letadla A340 co nejrychleji, podle vyjádření v řádu týdnů. Původně měla zmizet na přelomu roku. Německo 24 let stará letadla nahrazuje moderními stroji A350. Není to přitom poprvé, co Baerbocková měla s tímto strojem problémy. V květnu si musela o den prodloužit návštěvu Kataru. Stejné letadlo předtím přidělalo potíže v roce 2018 i Angele Merklové, která musela odložit cestu na summit G20. 

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.


Témata

Airbus


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář