V Malajsii havaroval Beechcraft

17.08.2023

Stroj společnosti pro charterové business jety cestoval mezi místními letišti, když se zřítil před prahem dráhy. Na palubě bylo osm lidí.

Místo nehody
Místo nehody (Zdroj: NSTP/Genes Gulitah)

Malajsijský úřad pro civilní letectví (CAAM) uvedl, že se ve čtvrtek poblíž městysu Elmina zřítil letoun Beechcraft Model 390 (Premier 1). Devatenáct let starý stroj registrovaný v americkém státě Delaware, operovaný pravděpodobně společnosti pro charterové business jety, cestoval podle webu Flight Aware z letiště Langkawi na letiště Sultan Abdul Aziz Shah ve městě Subang. Na palubě bylo šest cestujících a dva členové posádky, jejich stav zatím není znám. Podle serveru Free Malaysia Today je ale na místě deset mrtvých. 

Podle vyjádření CAAM stroj navázal kontakt s věží řízení letového provozu ve 14:47 místního času a okamžitě dostal povolení k přistání. O tři minuty později si obsluha věže všimnula těžkého kouře, nepřijala ale žádné tísňové volání. I přesto vyslala na místo hasičské jednotky a informovala o situaci Letecké záchranné koordinační centrum v Kuala Lumpuru.

Web New Straits Times uvedl, že letadlo pravděpodobně dopadlo na pozemní komunikaci, kde narazilo do tří vozidel. 

 

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.


Témata

Nehody letounů


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář