Polská armáda ukázala nové jihokorejské stíhačky

18.08.2023

Polské letectvo během úterního dne ozbrojených sil poprvé nad Evropou ukázalo nové stíhačky FA-50 vyráběné v Jižní Korei. Ve vlastnictví jich bude mít téměř padesát.

Nové stíhačky FA-50 doprovázející MiG-29 nad Varšavou
Nové stíhačky FA-50 doprovázející MiG-29 nad Varšavou (Zdroj: KAI)

Dva stroje FA-50 „Golden Eagle“ výrobce KAI (Korea Aerospace Industries) vzlétly ze 23. taktické vzdušné základny poblíž města Mińsk Mazowiecki a ve formaci s MiG-29 přeletěla přibližně 40 km, než se dostala nad Varšavu. Jednalo se o vůbec první veřejné vystoupení těchto tréninkových letounů nad evropskou půdou, polská armáda je uvedla do služby teprve v červenci.

„Zesilujeme a modernizujeme vybavení našich ozbrojených sil napříč všemi kategoriemi,“ prohlásil v rámci oslav polský prezident Andrzej Duda. „Cílem této velké modernizace je vybavit polskou armádu a vytvořit takový obranný systém že se nás nikdo nikdy neodváží napadnout.“

KAI FA-50GF (Zdroj: KAI)

 

Polsko oznámilo záměr zakoupit 48 strojů FA-50 loni v červenci, spolu se stovkami jihokorejských tanků K2 a samohybnými houfnicemi K9. První dva stroje do Polska na začátku minulého měsíce dopravil Korean Air uvnitř Boeingu 747-F. Prvních 12 strojů dostane Polsko během několika měsíců, zbylých 36 strojů pak bude vyrobeno na míru polské armádě a bude doručeno pod poznačením FA-50PL mezi lety 2025 a 2028. Následně proběhne modernizace i u již doručených 12 kusů.

Lehký víceúčelový stroj FA-50 vychází z úspěšného tréninkového modelu T-50, který byl poprvé představen v roce 2001. Letoun dosáhne rychlosti 1,5 Machu a je vybaven 20mm kulometem. Nést může jak rakety vzduch-vzduch (AIM-9 Sidewinder) a vzduch-země (AG-65 Mawerick), tak naváděné bomby o hmotnosti až 220 kg nebo výbavu pro průzkum a elektronický souboj. Délka stíhačky je 13,14 m, výška 4,81 m a rozpětí křídel je 9,45 m, MTOW je 12 214 kg.

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.


Témata

Stíhačky


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář