Aero posílilo výrobu L-39NG a otevřelo druhé směny

01.09.2023

Společnost Aero, tradiční český výrobce proudových letadel, posílila kapacity a spustila druhé směny na montážních linkách určených k produkci nového sériově vyráběného letounu L-39NG. Výstupem dvou výrobních linek je zadní část trupu a křídla letounu.

Aero otevřelo novou výrobní linku a nabírá zaměstance
Aero otevřelo novou výrobní linku a nabírá zaměstance (Zdroj: Aero)

Aeroweb.czAero posílilo kapacitu dvou výrobních linek L-39NG o více než 40 zaměstnanců, kteří během druhé směny vyrábějí zadní část trupu a křídla letounu. Další asi dvě desítky zaměstnanců pracují ve výrobě v prodloužené směně. Aero dosud podepsalo objednávky na 34 letadel L-39NG. Předání prvních kusů L-39NG prvnímu zákazníkovi se očekává do konce roku. „Navýšili jsme kapacity, abychom vyšli maximálně vstříc našim zákazníkům, kteří by rádi zkrátili termín některých dodávek, a zároveň abychom ve výrobě pokračovali dle plánovaného harmonogramu,“ uvádí Jan Čáp, viceprezident a Chief Industrial Officer Aero.

Aero otevřelo novou montážní linku (Zdroj: Aero)

 

Na zkompletování jednoho letounu L-39NG je třeba přibližně 14 tisíc součástek. Aero spolupracuje se 400 dodavateli, z toho asi 35 procent z nich sídlí mimo Českou republiku. „Produkce Aero je tak výrazně ovlivněna dodavatelským řetězcem a schopností dodavatelů dodržovat nasmlouvaný časový harmonogram. Kvůli válce na Ukrajině jsme o některé dodavatele navíc přišli. Například dodavatele motorů, ukrajinskou firmu Motor Sič, jsme museli nahradit společnosti Williams International, která do L-39NG vyrábí motor FJ44-4M. I pro jiné součásti letounu jsme museli najít nové dodavatele, což není v leteckém průmyslu snadné,“ vysvětluje Viktor Sotona, prezident a CEO Aero. Aero se kromě posílení kapacit a otevírání nových dodavatelských kanálů zaměřuje též na modernizaci vlastní produkce a navýšení počtu strojů či zařízení potřebných k výrobě.

Aero L-39 NG (Zdroj: Aero)

 

 

L-39NG je zcela nová generace dvoumístného podzvukového proudového letounu. Kombinuje moderní avionické systémy, mimořádně účinný proudový motor a vynikající letové vlastnosti. Platforma L-39NG umožňuje západní i východní konfiguraci a splňuje podmínky plnohodnotného, moderního, komplexního a nákladově efektivního vojenského výcviku vzdušných sil. Kromě tréninku pilotů je vhodná také pro lehké bojové a průzkumné mise.

 

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář