Turecká F-4 ztratila nádrž nad obydlenou oblastí Ankary

05.09.2023

Přídavná nádrž bojového letounu dopadla na parkoviště petrolové firmy nedaleko centra Ankary. Zda šlo o selhání pilota nebo techniky není známo.

Nádrž při dopadu poničila tři vozidla
Nádrž při dopadu poničila tři vozidla (Zdroj: Daily mail)

Na záběrech šířených po sociální síti X (dříve Twitter) je vidět, jak nádrž padá ze zataženého nebe směrem do zastavěné části Ankary. Další snímek pak zachycuje nádrž ležící horizontálně přes dvě zaparkovaná auta. Její zadní část se při dopadu odtrhla a poničila ještě vedle stojící dodávku. Parkoviště Turkish Petroleum Corporation (TPAO), kam přídavná část stroje dopadla, se přitom nachází jen pár kilometrů od centra města.

Turecké ministerstvo obrany potvrdilo pravost záběrů, vydalo ale jen krátké vyjádření. „Část letounu F-4 patřícícho našim tureckým vzdušným silám dopadla z neznámých důvodů na parkoviště TPAO během letu nad Ankarou. Incident se obešel bez obětí nebo zranění. Detailní technické šetření už probíhá.“

F-4 s přídavnými nádržemi, podobná letěla nad Ankarou (Zdroj: Getty Images)

 

McDonnell Douglas F-4E Phantom II (Terminator 2020), jak zní celé označení stroje, je klíčovou složkou turecké letky. První stroje dostala armáda už v polovině 70. let a měla je už přestat používat, po ztrátě členství v programu F-35 a problémech s modernizací F-16 ale musela strojům posunout odchod do důchodu až na konec této dékady. 

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.


Témata

Stíhačky


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář