Letiště v Curychu oslavilo 75 let

08.09.2023

První zářijový víkend se na letišti ve švýcarském Curychu konal velký festival oslavující tři čtvrtě století provozu. Cestu si na něj našlo okolo 140 tisíc návštěvníků.

Curyšské letiště se od svého otevření už značně proměnilo
Curyšské letiště se od svého otevření už značně proměnilo (Zdroj: Letiště Curych)

Motto festivalu „Včera – Dnes – Zítra“ dávalo jasně najevo, že půjde o ukázku historie, současnosti i budoucích plánů. K vidění bylo na 30 letadel a dalších několik desítek vozidel, v letištních prostorech se mohli cestující dozvědět zajímavá fakta o letišti, prohlédnout si uniformy z různých období nebo skrze interaktivní show zhlédnout rozvojové plány, které má letiště až do roku 2040. Na webových stránkách letiště je k vidění velmi detailní časová osa, která skrze historické fotografie, videa a dokumenty prochází celou minulost, ale i plánovanou budoucnost jednoho z nejrušnějších leteckých přístavů v Evropě. K vidění je tak federální dekret k zahájení stavebních prací, video z historicky prvního přistání a vzletu 14. června 1948, přílet Rolling Stones, královny Alžběty nebo papeže Jana Pavla II, ale i covidové roky nebo plány na prodloužení ranvejí a výstavbu ekologických a udržitelných budov.

V pátek a sobotu bylo letiště na 45 minut uzavřeno, a to kvůli letecké přehlídce akrobatického týmu švýcarského vojenského letectva Patrouille Suisse a regionálního dopravce Helvetic Airways.

 

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář