Na letišti v Hongkongu se zřítil nástupní most

08.09.2023

Letiště v Hong Kongu se stále potýká s následky supertajfunu Saola. Na začátku týdne se jim vlivem zkratu sesunul jeden z nástupních chobotů.

Jeden z chobotů se vlivem elektrické závady sesunul k zemi
Jeden z chobotů se vlivem elektrické závady sesunul k zemi (Zdroj: hkincident | Facebook)

Na začátku tohoto týdne došlo na mezinárodním letišti v Hongkongu k události, o níž ihned začala informovat média po celém světě. Na tamním Terminálu 1 se totiž zřítil přístupový most pro pasažéry. I když to podle zpráv zpočátku vypadalo na dramatický kolaps, podle pozdějších informací bylo zjištěno, že tunel se spíš sesunul k zemi, než zřítil.
 
To potvrdila i správa letiště. „"Kolem osmé hodiny večerní se nástupní můstek pro cestující pomalu sesunul k zemi, a to aniž by došlo k jeho výraznějšímu poškození. Správa letiště okamžitě vyslala personál k prošetření příčiny incidentu,“ uvedla v oficiálním prohlášení.
 
Při předběžném vyšetřování se zjistilo, že hlavní příčina nehody pravděpodobně souvisí s nedávným supertajfunem Saola, který zasáhl část Asie. Během řádění bouře se prý nejspíš namočila ovládací skříňka přístupového mostu a voda způsobila zkrat. To spustilo automatickou aktivaci bezpečnostních mechanismů a následný pád celého zařízení.

Zaměstnanci letištní správy proto ihned zkontrolovali všechny nástupní tunely, které byly navrženy podobným způsobem. Žádnou závadu ale nenašli.

Incident si podle úřadů nevyžádal žádná zranění, což prý souvisí především tím, že tato část letiště odbavovala po období epidemie covidu-19 menší množství cestujících.

Podobná nehoda se v Hong Kongu stala v roce 2013 (Zdroj: Simpleflying.com)

Není to přitom poprvé, co se na tamním letišti zbortil nástupní chobot. 7. dubna 2013 se po nástupu cestujících na let do Japonska nechtěl oddělit zadní most od letadla. Nakonec se ho sice podařilo násilně odtrhnout, celá struktura ale ztratila rovnováhu a oba mosty se převrátily. Jednapadesátiletý operátor tehdy po pádu z výšky a následném zaklínění troskami skončil ochrnutý. 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář