Letiště Václava Havla je páté nejlepší v Evropě

11.09.2023

Pražské letiště se podle recenzí na Googlu dlouhodobě řadí mezi nejlepší v Evropě. Letos plánuje odbavit přes 13,5 milionu cestujích

Letiště Václava Havla se na předcovidová rekordní čísla vrací pomalu
Letiště Václava Havla se na předcovidová rekordní čísla vrací pomalu (Zdroj: David Neff | Seznam Zprávy)

Žebříček vycházející z více než 20 tisíc uživatelských recenzích na Googlu sestavuje pravidelně portál Holid. Pražské letiště si meziročně polepšilo o tři příčky, když na pětibodové škále dostalo známku 4,3. Lépe se umístily jen letiště Istanbulu, Aténách, Portu a Curychu. To nedávno oslavilo 75 let. Žebříček zveřejnily Seznam Zprávy.

„Mám radost, že se Letiště Václava Havla Praha dostalo mezi pět nejlepších letišť. Hodnocení vnímám jako odměnu za snahu všech našich zaměstnankyň a zaměstnanců, kteří na letišti pracují,“ uvedl ředitel letiště Jiří Pos.

Ne vždy se ale o největším mezinárodním letišti v Česku mluví pozitivně. Na konci loňského roku se umístilo na chvostu jiného žebříčku, který zohledňoval včasnost letů, názory zákazníků a letištní restaurace a obchody. Ze 151 letišť skončilo na 141. místě. Letiště Praha se tehdy ohradilo a uvedlo, že například na včasnost příletů nemá letiště žádný vliv. Podle Jiřího Pose letiště jako takové letos zavinilo pouze 0,16 % všech zpoždění. „Dominantním důvodem zpoždění je pozdní přílet, a to ve více než 50 procentech případů zpoždění,“ uvedl.

Jako po celém světě, i na Ruzyni je vidět letošní velký zájem o cestování. Začátkem září letiště překonalo hranici devíti milionů odbavených cestujících, do konce roku chce toto číslo navýšit na 13,6 milionu. Historicky je ale daleko za rekordem z roku 2019. Tehdy krátce před Vánoci vykázali odbavených cestujících 17 milionů. Letošní odhad se řadí mezi roky 2016 (13,07 milionu) a 2017 (15,41 milionu).

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář