Americké business jety dostanou datové spojení s ATC

12.09.2023

Privátní business jety registrované u FAA budou moci využívat datový protokol pro komunikaci s řízením letového provozu. FAA tak reaguje na tlak sdružení pro tento druh létání.

CPDLC systém umožňuje pilotům komunikovat i jinak, než po hlase
CPDLC systém umožňuje pilotům komunikovat i jinak, než po hlase (Zdroj: NBAA)

Controller-pilot datalink communications (CPDLC) je obousměrný komunikační systém mezi letadly a řízením provozu, kdy se ale místo hlasu vyměňují data. Přenášet se tak mohou příkazy a žádosti ke změně kurzu, výšky, rychlosti nebo frekvence, ale i zprávy, které se vymykají standardní frazeologii. Zatím ho využívají jen velká dopravní letadla, nově by se ale měl rozšířit.

Rozhodnutí přišlo jen měsíc poté, co americká Národní asociace pro business létání (NBAA) a Asociace výrobců general aviation strojů (GAMA) zaslaly úřadu petici volající po lepším vybavení právě GA letadel, které tak mohou být bezpečnější a lépe ovladatelné. NBAA také tuto novinku oznámila. 

„FAA pokračuje ve spolupráci s (leteckým) průmyslem na rozšíření účasti v projektu CPDLC a otevření této příležitosti pro business a GA sektor. V srpnu úřad uvedl, že plánuje rozšíření datalinku za současné hranice.“

NBAA dále uvedla, že rozšířením CPDLC se vyvíjejí i požadavky na systém a jeho rozvoj. Finalní verze by měla být hotova v květnu 2025. 

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář