Víkend ve znamení Dnů NATO: Na co se těšit?

15.09.2023

O víkendu proběhne na letišti v Mošnově už 22. ročník jedné z největších leteckých show v Evropě, Dnů NATO. K vidění budou nové armádní vrtulníky, obě generace letounu L-39, ale i ukázky pozemní techniky. Letos bude dvoudenní program zajišťovat celkem 18 států.

Bojových letounů bude v Mošnově spousta. Na fotce britské Typhoony
Bojových letounů bude v Mošnově spousta. Na fotce britské Typhoony (Zdroj: Dny NATO)

Sobota

Hned v 8:45 se představí polská akrobatická skupina ze Zelaznyho, následovat bude ukázka provedení léčky na nepřítele v režii 53. pluku průzkumu a elektronického boje a 22. základny vrtulníkového letectva. V 10:00 bude krátká pauza od letadel, kdy Městská policie Ostrava předvede, jak se cvičí služební koně. Do slavnostního zahájení ještě bude k vidění ukázka řeckého letectva, ale i domácí L-410NG.

Samotné zahájení je naplánované na 11. hodinu a začne společným seskokem českých, německých a polských parašutistů. Během přibližně půlhodinového programu nebude chybět ani výstřel z tanku nebo jeden z mnoha průletů českého letectva. Do oběda se ukáže ještě Hradní stráž nebo maďarský Gripen.

Ve 12 hodin Německo ukáže svůj transportní letoun A400M Atlas, v týmu s českou celní správou následně poučí o kontrolní činnosti celních hlídek. Následovat bude akrobatická skupina Orlík z Polska, zásahové jednotky předvedou osvobození rukojmích a vznese se vrtulník Mi-24. Před druhou hodinou bude další ukázka bezpečnostních jednotek, které standardně v akci moc nevidíme - vězeňská služba sehraje napadení eskorty. 

V Ostravě se letos ukáže jak letoun F-35A, tak F-35B (Zdroj: Dny NATO) 

 

Ve dvě hodiny začne blok amerických letadel. Nejprve USAF ukáže stíhačky F-35, Slovensko vrtulník Black Hawk a Polsko ukáže sestavu s F-16. Poté bude následovat ryze česká čtyřicetiminutovka, kterou odstartuje spoelčný průlet L-39C Albatros a L-39NG (psali jsme zde), 7. mechanizovaná brigáda předvede nejprve taktické klamání, následně pak útok zesílené čety. Do 17. hodiny, kdy program skončí, se úkaže ještě další verze F-35, vrtulník Sokol, španělský Eurofighter i Gripen v českých barvách.

 

Neděle

Druhý den opět odstartuje skupina ze Zelazneho, následovat ale bude druhá ukázka vrtulníku Black Hawk slovenského letectva. Celní správa předvede násilné zadržení pašeráků, taktická letka z Čáslavi přehlídku L-159 a v 10:15 bude opět průlet L-39. I v neděli nebude chybět v 11:00 slavnostní seskok a zahájení, před tím ale ještě české letectvo ukáže vrtulníky Mi-24 a W-3A Sokol, který dokonce ponese hasící bambi vak. Slovensko mezitím ukáže cvičný jednomotorý letoun Pilatus PC-9.

Letka L-159 nad Mošnovem (Zdroj: Dny NATO)

 

Během slavnostního zahájení dne složí své sliby noví policisté, následně se budou předávat čestné medaile hasičům a Cena hejtmana kraje. Pak už se bude program víceméně opakovat. Opět uvidíme ukázku taktického klamání a zesíleného útoku, další let českých Gripenů, cizinecká policie ukáže zásah proti obchodníkům s lidmi a nebudou chybět ani letouny L-410 NG, Typhoon, A400M, F-35A a F-35B nebo show polské letecké kavalérie.

Doprovodný program

Jak už je z programu vidět, Dny NATO nejsou jen o létání. Odpovídá tomu i široký vedlejší program. Oba dny budou mít svou vlastní plochu kynologické oddíly, Zástupci amerického výrobce vrtulníků Bell přiletí oslavit zařazení strojů Viper a Venom do výzbroje české armády, zájemci se budou moci dozvědět, jak se stát policistou či vojákem, ale budou si moci i vyzkoušet první pomoc nebo se dozvědět o studijních programech Univerzity obrany. 

Ostatní státy pak předvedou v rámci statických ukázek svou další techniku. Embraer přistaví přepravní letoun C-390 Millenium, Polsko bude mít v Ostravě své speciální síly GROM a o příletu amerických vrtulníků Apache a Chinook jsme už také psali

Vstup na akci je již tradičně zdarma.

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář