Dny NATO se vydařily, na akci dorazilo skoro 200 tisíc lidí

18.09.2023

Letošní Dny NATO a Vzdušných sil Armády České republiky přivedly na Letiště Leoše Janáčka v Ostravě skoro dvě stě tisíc lidí, kteří viděli přehlídku letounů a techniky z devatenácti zemí světa. Ve vzduchu se představily třeba stíhačka F-35 nebo Eurofighter Typhoon. Že se bylo na co dívat, potvrdila i návštěvnost. Na akci dorazilo o 75 tisíc návštěvníků víc než v loňském roce.

Dny NATO se vydařily, na akci dorazilo skoro 200 tisíc lidí
Dny NATO se vydařily, na akci dorazilo skoro 200 tisíc lidí (Zdroj: Aeroweb.cz)

Tradiční přehlídku přivítalo stejně jako každý rok letiště v Ostravě a v sobotu i v neděli prošly branami areálu desítky tisíc lidí. Ti si mohli užít řadu zajímavých atrakcí a prohlédnout spoustu letounů i techniky.

Akci podpořilo i pěkné počasí, které panovalo po celý víkend. Návštěvníci mohli obdivovat nejvyspělejší stroje páté generace F-35 a po pěti letech měli možnost vidět také Eurofighter Typhoon a různá akrobatická vystoupení. Na veřejnosti se poprvé představily také nejnovější letouny českého letectva – bitevní vrtulník AH-Z a víceúčelový UH-Y Venom.

Vlnu zájmu vzbudil i stroj F-35 Lightning II, u něhož mohli lidé nahlédnout do kokpitu. A zaujaly také transportní letouny A400M Atlas německého a lucemburského letectva a C-17 Globemaster amerických vzdušných sil nebo raketomet HIMARS.

Velkou pozornost si získala ukázka vysvobození rukojmí v zajetí teroristů, kterou provedly zásahové jednotky Policie České republiky a speciální polská jednotka GROM. Proběhly rovněž ukázky činnosti jednotlivých druhů vojsk, policie, celní správy a vězeňské služby.

„Akce je významná a je za ní spousta úsilí. Název nám připomíná, že téměř čtvrt století jsme součástí nejsilnější ozbrojené aliance světa,“ vedl náčelník Generálního štábu Armády ČR Karel Řehka.

Bohatý program se promítl i na návštěvnosti. Do areálu letiště dorazilo během dvoudenní akce 185 tisíc lidí, což je o 75 tisíc návštěvníků více než loni. 

Akci si můžete zopakovat skrze naši fotogalerii

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář