Dubai Airshow 2023

10.10.2023

Mezi 13. - 17. listopadem se v Dubaji uskuteční tradiční airshow. Součástí události budou kromě leteckých vystoupení i konference, na kterých vystoupí špičky z leteckého oboru. Jedním z více než tisíce vystavovatelů bude i český Aircraft Industries.

Pozvánka na letošní ročník airshow ve Spojených arabských emirátech
Pozvánka na letošní ročník airshow ve Spojených arabských emirátech (Zdroj: dubaiairshow.aero)

Na mezinárodním letišti Al Maktoum (OMDW/DWC) známém také jako Dubai World Central se po dvouleté přestávce uskuteční Dubai Airshow. Několikadenní akce zastřešuje jak dynamické, tak statické ukázky letadel. K vidění budou dopravní, vojenská ale i např. e-VTOL letadla. Kromě ukázek jsou součástí akce i konference, na nichž se představí experti z letecké branže. Největší tahouni v inovativních technologiích budou mít k dispozici 20 pavilonů, které budou rozřazené podle státní příslušnosti. Součástí programu bude i dvoudenní konference o kosmu, kde se primárně bude chtít ukázat tamější kosmický program.

V minulých dnech byly zveřejněny první potvrzené účasti. Domácí Emirates se ukážou se svojí bohatou flotilou sahající od Diamondu DA-42 až po Airbus A380-800. Početné zastoupení v podobě Dreamlineru a několika A320 neo bude mít i saudský národní dopravce, který nedávno oznámil návrat ke své retro livery. Z vojenského zastoupení mají potvrzené účasti např. čínský Hongdu L-15 nebo pákistánský JF-17 Thunder Block. Reprezantaci českého leteckého průmyslu zajistí L-410 NG od Aircraft Industries. Organizátoři celkově očekávají účast přes 180 letadel.

Bývá zvykem, že na dubajské airshow dochází k uzavření objednávek na velké počty letadel. Na poslední Airshow v roce 2021 tak indická aerolinie IndiGo objednala 255 Airbusů A321 neo. Akasa Air, přímý konkurent společnosti IndiGo, objednal na stejném ročníku Airshow 74 kusů Boeingu 737 MAX. Zajímávé také jistě je, že posledního ročníku se účastnil i Izrael poté, co došlo k zlepšení vztahů s Spojenými Arabskými Emiráty.

Akce není pro veřejnost, zúčastnit se tak mohou pouze lidé z leteckého průmyslu. 

Mohlo by vás zajímat

Témata

Letecké dny


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář