Nepal Airlines prodávají nechtěná čínská letadla

13.10.2023

Podle představitelů nepálského národního dopravce přineslo pět čínských letadel více škody než užitku. Od roku 2020 uzemněná letadla nyní společnost prodává za pakatel. Odkupní cena za pět let letadel je nastavená na 2.6 milonu dolarů.

Harbin měl původně sloužit jako náhrada Twin Otterů
Harbin měl původně sloužit jako náhrada Twin Otterů (Zdroj: Wikipedia Commons)

Nepal Airlines byly dlouhodobě nespokojeni s provozem čínských letadel Harbin Y12E a Xian MA60. Letadla koupená mezi lety 2014 a 2018 kvůli technickým závadám strávila více času na zemi než ve vzduchu, což následně vyústilo k jejich uzemnění na mezinárodním letišti v Káthmándú (VNKT/KTM). To ještě více finančně zatížilo již tak velmi zadlužené Nepal Airlines. K rozhodnutí o odprodeji také přispěl nedostatek pilotů s typovým osvědčením na čínské letouny.

Letadla jsou nyní nabízena k odkupu za 2.6 milionu dolarů. To je mnohonásobně nižší částka, než 79.3 milionu dolarů za jakou si je Nepal Airlines zakoupily.

Společnost v roce 2012 uzavřela smlouvu na 6 čínských letadel. Čtyři Harbiny Y12E, dvoumotorový turbovrtulový hornoplošník pro 17 cestujících konstrukcí připomínající DHC-6 Twin Otter, a dva Xiany MA60, dvoumotorový turbovrtulový hornoplošník pro 56 pasažérů postavený na základě konstrukce Antonovu An- 24. Oba typy letadlel létají s výjimkou Číny také v zemích třetího světa. 

Jeden z Y12E (9N-AKU) byl zničen v 28. března 2020 při přistání na letišti Nepalganj (VNNG/KEP). Letadlo bylo „krátké" na přistání a dosedlo ještě před prahem dráhy. 

Kromě čínských letadel tvoří flotilu nepálského dopravce dva Airbusy A320 a dva A330.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář