Let Ryanairu se po signalizaci v kokpitu vracel nouzově na letiště v Belfastu

25.10.2023

Let RK178 společnosti Ryanair z Belfastu do Edinburghu se musel nouzově vrátit na letiště poté, co posádka pojala podezření, že jsou stále otevřené jedny ze dveří.

Ilustrační foto
Ilustrační foto (Zdroj: Wikimedia | Adrian Pingstone)

Boeing 737-800 odletěl z Belfastu 17. října krátce před sedmou hodinou večer britského času. Nedlouho po startu se v kokpitu letounu zobrazilo varovné hlášení indikující, že je v kabině problém s přetlakem. Na vině byly jedny z nástupních dveří. Cestující pro BirminghamLive uvedli, že jeden z pilotů opakovaně kontroloval dveře letadla, zatímco palubní průvodčí byli situací otřesení a zmatení. 

Letadlo bezpečně přistálo zpět na letišti v Belfastu 20:21 místního času, necelou hodinu po odletu. Jeden z cestujících na palubě letu vyfotil letušky, které po přistání dveře ještě jednou vyzkoušely a zkontrolovaly. Podle všeho se však zdály být zavřené.

Ryanair se k incidentu vyjádřil a přiznal, že šlo o drobný technický problém. "Aby se minimalizoval dopad na cestující, bylo rychle zajištěno náhradní letadlo, které v 0:40 odletělo do Edinburghu," uvedla společnost v prohlášení a všem cestujícím se omluvila. 

Dopravce situaci dále nekomentoval a okolnosti prozatím nejsou známé. Ředitel letiště v Belfastu Graham Keddie ale pro BBC uvedl následující: "Podle toho, co víme, se v kokpitu rozsvítila nouzová kontrolka a letadlo se nedlouho po startu vrátilo zpět. Kapitán okamžitě po indikaci sestoupil do nižší letové hladiny a provedl nouzové přistání." Na dráhu byly vyslány také záchranné jednotky, potřeba však nebyly. Celý incident se odehrál bez zranění. 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář