Letiště v Mnichově je stále ochromeno nepřízní počasí

05.12.2023

Výskyt sněhových přeháněk ochromil nejedno evropské letiště. Jedním z nejzasaženějších bylo to mnichovské, kde byl na několik hodin provoz zastaven úplně.

Na snímku jeden ze zasažených Airbusů Lufthansy, který kvůli mrazivým podmínkám zůstal na mnichovském letišti.
Na snímku jeden ze zasažených Airbusů Lufthansy, který kvůli mrazivým podmínkám zůstal na mnichovském letišti. (Zdroj: CNN)

Posádky a letouny se nepotýkaly pouze s komplikacemi, které přineslo zastavení provozu, ale také samotné počasí. Na sociálních sítích koluje video, kde je pod vahou sněhu na ocas převrácená Cessna Citation X. Z leteckých společností se počasí nejvíce dotklo Lufthansy, která měla největší množství přerušených či opožděných letů. 

Lety začaly nabírat na zpoždění či zrušení již z pátka na sobotu, kdy napadlo více než 16 centimetrů sněhu. Mnichovské letiště i přes obnovení provozu v neděli ještě apelovalo na cestující, kterým byly zrušeny lety, aby na letiště nejezdili, neboť provoz stále nebyl stoprocentní.

Na videu výše se můžete podívat na zmíněnou převrácenou Cessnu Citation X a také na podmínky, které na letišti panovaly. V hustém sněhu se první personál snaží dostat letadlo do stabilní pozice a zjištit rozsah škod. Letadlo dokonce přimrzlo k zemi. 

Server Status-6 identifikoval letadlo jako Cessnu Citation X s registrací OE-HUB. Šestnáct let starý letoun provozuje Bairline Fluggesellschaft, která se zabývá obchodním letectvím a má hub právě v Mnichově.

Podle údajů z Flightradar24 letadlo naposledy letělo 15. listopadu z belgických Antverp do Mnichova. Letadlo mělo údajně letět 20. listopadu do Lomé v Togu, ale let byl z neznámého důvodu zrušen. Od té doby byl letoun odstaven právě v hlavním bavorském městě.

Další problémy pro letiště přišly v pondělní večer, kdy letiště oznámilo, že znovu bude muset zastavit celkový provoz. V noci z pondělí na úterý totiž jeho představitelé očekají mrazivý déšť, proto bude provoz zastaven od šesté ranní hodiny do poledne téhož dne. 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář