Japonsko s USA zahájily společný výzkum umělé inteligence v bezpilotních letadlech

30.12.2023

Japonsko se dohodlo se Spojenými státy na výzkumu možností umělé inteligence v letadlech bez lidské posádky. Podle japonských zástupců se má jednat o využití umělé inteligence v bezpilotních letadlech, která budou létat po boku lidmi ovládaných strojů.

Budoucí podoba smíšené letky strojů ovládaných lidmi a umělou inteligencí?
Budoucí podoba smíšené letky strojů ovládaných lidmi a umělou inteligencí? (Zdroj: Colins Aerospace)

Nová dohoda mezi Japonskem a Spojenými státy o vývoji umělé inteligence pro autonomní řízení letadel tak naváže na již existující projekt, v němž Japonsko po boku Velké Británie a Itálie vyvíjí stealth letoun šesté generace v projektu GCAP. I v japonském letectvu mají v budoucnu autonomní stroje, využivající umělou inteligenci ze společného výzkumu se Spojenými státy, létat společně s lidskou posádkou řízeným letadlem z projektu GCAP.

Spolu s novou dohodou posílí Japonsko spolupráci se Spojenými státy ohledně vývoje bezpilotních prostředků.

Podle japonské agentury pro akvizice, technologie a logistiku jde o významné prohloubení již strategického partnerství pro zajištění technologické nadvlády japonsko-americké aliance. Dohoda totiž navazuje na společné prohlášení obou partnerů z prosince 2022, kdy zejména Spojené státy vyjádřily podporu svým spojencům v oblasti vývoje vlastního letadla. Podpora byla směřována především na projekt GCAP.

Americká strana v podobných projektech dává velký důraz na interoperabilitu, tedy schopnost různých systémů vzájemně spolupracovat a sdílet data. To by mělo v budoucno zjednodušit spolupráci a zvýšit bojeschopnost aliančních partnerů. 

Projekty jako GCAP, Next Generartion Air Dominance (NGAD) amerického letectva a F/A-XX amerického námořnictva mají v budoucnu létat ve smíšeném složení letadel řízených lidskou posádkou a umělou inteligencí. A právě společný výzkum Japonska a Spojených států má ukázat možnosti umělé inteligence v operačním nasazení. 

Mohlo by vás zajímat

Témata

Stíhačky


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář