Jižní Korea objednala 20 stíhaček F-35A, využije je pro domácí vzdušné síly

11.01.2024

V prosinci loňského roku došlo k mezinárodní dohodě mezi jihokorejským úřadem DAPA a ministerstvem obrany USA, která zajišťuje Jižní Koreji zisk dalších dvaceti stíhacích bombardérů Lockheed Martin F-35A Lightning II. Ty využijí domácí vzdušné síly. O transakci informovala jihokorejská tisková agentura Yonhap.

Letouny F-35A nakupuje většina států. Objednané je má i Česko
Letouny F-35A nakupuje většina států. Objednané je má i Česko (Zdroj: USAF)
Objednávka dvaceti stíhaček F-35A představuje druhou etapu modernizačního programu F-X III, který má za úkol postupně nahradit zastaralé stíhací bombardéry F-4E Phantom II. K rozhodnutí o dalším nákupu došlo v prosinci 2023.
 
Americká vláda schválila prodej už v září a počítala s tím, že vydá 25 strojů s vybavením i logistickým balíčkem v celkové hodnotě okolo pěti miliard dolarů. Počet letounů se ale nejspíš kvůli redukci nákladů snížil na dvacet.
 
Jižní Korea tak díky dohodě DAPA (jihokorejský úřad pro nákup obranných prostředků) s ministerstvem obrany USA získá novější stroje, jež postupně dostává už několik let. V rámci první etapy bylo do země během let 2019-2022 dodáno 40 letounů F-35A, které byly objednány už v roce 2014. Koreu tehdy vyšly na 6,4 miliardy dolarů.
 
První dvě etapy ale nejsou konečné, v roce 2027 by mělo dojít k první dodávce nejnovější série letadel Block 4.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Stíhačky


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář