Problémy se záslepkami nouzových východů mají i další Boeingy

23.01.2024 1 příspěvek

Americký úřad pro letectví (FAA) vydal varování, že by problémy, které způsobily upadnutí záslepky nouzového východu na letu Alaska Airlines mohly hrozit i u jiný Boeingů. Objevily se totiž na 737-900ER.

Boeing 737-900ER, stále ještě v barvách Travel Service
Boeing 737-900ER, stále ještě v barvách Travel Service (Zdroj: Planespotters | Rafal Pruzskowski)

V tzv. Safety Alert for Operators (SAFO), tedy varování pro provozovatele letadel, zmiňuje americký úřad, že podobné problémy jako uzemněné MAX 9 byly nahlášeny v rámci inspekcí i na strojích 737-900ER. Tento model sice nespadá do rodiny MAX, se svými „bratranci“ ale sdílí některé prvky, například právě systém instalace záslepek nouzových východů. 

„Záslepky nouzových východů Boeingů 737-900ER mají identický design jako 737 MAX-9. V rámci údržbové kontroly někteří provozovatelé provedli navíc inspekce na záslepkách 737-900ER a zjistili problémy se šrouby,“ píše se v SAFO dokumentu.

Boeing Alaska Airlines bez upadnuté záslepky (Zdroj: Katu News)

 

FAA provozovatelům doporučuje, aby urychleně provedla vizuální inspekci záslepek (obzvláště pak dvojici horních šroubů kolejnic a dvojici zadržovacích šroubů na spodku) a zkontrolovala, že se záslepka nemůže nijak pohnout. SAFO zpráva neznamená, že letadla nemohou létat, samo o sobě nemá žádnou právní váhu. 

Boeing 737-900ER je největší variantou rodiny Boeingů nové generace (zkráceně 737NG). V USA je má hlavně Alaska Airlines, Delta Air Lines a United Airlines. Jeden aktivní stroj má i Smartwings (reg. OK-TSI).

Zdroj článku: Aerotime

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Boeing u Smartwings

24.01.2024 v 7:56 Radek

Boeing u Smartwings je ve verzi high density s 212 sedačkami, takže má funkční nouzové východy a ne problematickou záslepku. Tu mají stroje s nižším počtem sedaček pro větší pohodlí. Takže se ho problém netýká.

Někdy je prostě dobré být hamižný :-)

Odpovědět

Přidat komentář