Spojené státy uvalily sankce na Fly Baghdad, důvodem je podpora íránských revolučních gard

04.02.2024

Ministerstvo financí Spojených států amerických rozhodlo, že uvalí sankce na iráckou leteckou společnost Fly Baghdad a jejího ředitele. Jejich příčinou je fakt, že aerolinka prý podporuje íránské revoluční gardy a jednotky Quds.

Boeing 737-800 v liverách Fly Baghdad
Boeing 737-800 v liverách Fly Baghdad (Zdroj: Fly Baghdad)

Společnost Fly Baghdad údajně pomáhala s převozem zbraní a bojovníků pro jednotky Quds v Sýrii a další vojenské skupiny, které mají napojení na Írán. Proto na ni americké ministerstvo financí uvalilo sankce.

Letadla této aerolinky měla převážet rakety íránské výroby, granátomety, kulomety, samopaly i další vojenský materiál, které následně využili syrské republikánské gardy i libanonské hnutí Hizballáh.

Stroje prý navíc prý přepravovala také vojáky a vojenské skupiny nebo vysoké představitele hnutí Hizballáh.

„Írán a jeho zástupci se pokusili zneužít regionální ekonomiku a využívat legitimní podnik jako krytí pro financování a usnadňování útoků,“ řekl v oficiálním prohlášení ministr financí USA Brian E. Nelson.

Pro firmu Fly Baghdad představují sankce značný problém. Nesmí totiž uskutečňovat žádné transakce s americkými občany a koncerny. To by mělo ovlivnit například pronájem letadel, jejich údržbu i možnosti čerpání paliva. I proto se chce aerolinka bránit a proti rozhodnutí se odvolat. 

Fly Baghdad zahájily provoz v červnu 2015 s jedním letounem Boeing 737-400 pronajatým od Jordan Aviation. Společnost tehdy vedle vnitrostátních linek létala také do Istanbulu a Tbilisi. V současnosti má ve flotile jedenáct letadel, přičemž jsou zastoupeny typy CRJ-100, CRJ-900, Boeing 737-700, 737-800 a 737-900ER. Společnost nyní létá do více než dvacítky destinací. Nedávno Fly Baghdad obnovily pravidelné linky do Evropy, když začaly létat do Berlína a Dusseldorfu.

Zdroj článku: Airways

Mohlo by vás zajímat

Témata

USA


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář