V Afghánistánu se zřítilo ruské letadlo Falcon, jednalo se o sanitní let

03.02.2024 1 příspěvek

V severním Afghánistánu došlo v minulém týdnu k letecké havárii. V odlehlé horské oblasti provincie Badachšán se zřítilo ruské letadlo Dassault Falcon 10, které zajišťovalo sanitní let z Thajska. Na palubě bylo celkem šest osob, čtyři při nehodě zemřely.

Místo nehody Dassaultu
Místo nehody Dassaultu (Zdroj: The Moscow Times)

Ruský letecký úřad Rosaviacija informoval o závažné nehodě ruského bizjetu Dassault Falcon 10, který se předminulou sobotu zřítil v severoafghánské provincii Badachšán. Havárii později potvrdilo i hnutí Taliban, které v zemi vládne.

Ruská agentura RIA uvedla, že se jednalo o sanitní let, v rámci kterého byla nemocná žena společně se svým mužem převážena z Thajska. Kromě cestujících byli na palubě ještě čtyři členové posádky,

Stroj s registrací RA-09011 vyrazil z thajského města Pattaya do Moskvy a plánoval dvě mezipřistání – v indickém městě Gaja a v uzbeckém Taškentu. K druhému mezipřistání už ale nedošlo.

Posádka prý oznámila, že má nedostatek paliva a požádala letiště Kulob v Tádžikistánu o možnost nouzového přistání. Poté podle informací letounu vypověděly službu oba motory a stroj se zřítil.

Na místo se okamžitě vydaly záchranné týmy, které lokalizovaly místo dopadu. Agentura RIA uvedla, že důvodem nehody mohl být chybný výpočet množství paliva a silný protivítr.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Nehody letounů


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Zmatky

06.02.2024 v 8:12 Radek

Cele to je zmatene. Nakonec je to pry tak, ze podnikatel zaplatil letadlo s osetrovateli pro odvoz sebe a sve nemocne zeny. Lehce zraneny osetrovatel dokazal dojit do vesnice a privezt pomoc. Dva lide zahynuly, 4 zraneni prezili vcetne pilota. Neni jasne, kdo zahynul.

Odpovědět

Přidat komentář