Češi a Němci se dohodli na společném výcviku pilotů letounů F-35

12.02.2024 15 příspěvků

Na konci ledna se v Praze uskutečnilo setkání zástupců německých a českých vzdušných sil, kteří se dohodli na spolupráci a společném výcviku budoucích pilotů letounů F-35. Německá strana schválila nákup pětatřiceti kusů nejmodernějších stíhaček v prosinci 2022, česká vláda podepsala smlouvu na 24 strojů na konci ledna.

Společná cvičení na F-35 nejsou nic speciálního. Takto například trénovali Izraelci s Italy a Brity
Společná cvičení na F-35 nejsou nic speciálního. Takto například trénovali Izraelci s Italy a Brity (Zdroj: Times of Israel)

V české metropoli se v lednu sešli velitel Luftwaffe Ingo Gerhartz, náčelník Generálního štábu AČR Karel Řehka nebo generálmajor Petr Čepelka, kteří projednávali a plánovali budoucí operace a společný výcvik při zavádění stíhaček F-35.

Ty platí za stroje nejvyššího technologického pokroku a jediný letoun páté generace na světě, jenž se vyrábí sériově. Němci s těmito stíhačkami počítají už od roku 2022, kdy schválili nákup pětatřiceti kusů. Česká vláda rozhodla o nákupu stejných strojů v září 2023 a jednání s USA definitivně dotáhla na konci ledna. Získala tak předběžně 24 kusů. Ty ale mají dorazit až na začátku příští dekády. Plně v provozu by měly podle Armády ČR být v roce 2035.

Obě strany se už přesto s předstihem zabývaly společným plánem strategie jejich užití. Díky vzájemné kooperaci by měli piloti získat vynikající schopnosti i perfektní dovednosti.

Generálmajor Petr Čepelka je velitelem vzdušných sil od listopadu 2022 (Zdroj: Ministerstvo obrany)

 

„Přispěje to nejen k posílení obranných kapacit obou zemí, ale také k lepší koordinaci a efektivitě mezinárodních operací,“ uvedl generálmajor Čepelka. Spolupráce navíc pomůže i utužení strategické kooperace obou zemí.

„Tato investice do moderních vzdušných sil je důkazem odhodlání obou zemí udržet bezpečný a stabilní region,“ přiznal také Čepelka.

Zdroj článku: Magnet Press

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Logický krok.

12.02.2024 v 11:58 JOSEF

V ČR erudici ve svrhávání jaderných pum b61 nikdo nemá. Snad bude ČR zařazena i do programu sdílení jaderných zbraní - přece se to ti piloti nebudou učit zbytečně.

Odpovědět

RE: Logický krok.

12.02.2024 v 13:23 Radek

O svrhování atomovek nejde, na to musíte mít smlouvu s USA a patřičný výcvik v USA. ČR nic takového nemá a neplánuje. Spolupráce bude na konvenční výcvik vzdušného a protizemního boje, povolení práce techniků na strojích druhého státu atd. Řekl bych, že se bude podobná smlouva dojednávat ještě s Polskem.

Odpovědět

RE: Logický krok.

12.02.2024 v 15:36 m

jestli vůbec budou něco svrhávat. Myslím že v objednávce není ani jeden kus rakty/bomby na letadlo :D

To se nám ty letadla pak hodně hodí, když v případě potřeby nebudou mít co střílet. Možná normální kulomet, ale na dogfight tohle letadlo není už vůbec dělané... ;)

Na záchyt nekomunikujících dopraváků by nám v pohodě stačili stávající Gripeny :)

Odpovědět

RE: RE: Logický krok.

12.02.2024 v 17:38 Martin

Naopak, v stávající objednávce je na české poměry nebývalé množství "raket" a "bomb", cca za 53 miliard mínus výcvik a nějaká servisní podpora na pár let provozu. Stávající Gripeny by stačili na honění dopraváků do roku 2029, kdy končil leasing, takhle budou dolétány v roce 2035 fakticky na konci technické životnosti. Jak by jste řešil naše taktické letectvo Vy osobně? Připomínám, že Gripenů C (které se už pár let nevyrábí a E je úplně jiné éro s podobným aerodynamickým řešením) mělo být původně 24 kusů a jen díky povodním a neochotě ČR ani jednou za 20 let v NATO sestavit armádní rozpočet tak, jak jsme se zavázali, Gripeny byly a do budoucna i budou  celou dobu (asi 1/3 století) v provizorních dočasných počtech a jsou vyzbrojeny celkem 24 kusy raket Amraam C 5 (dnes již nevyhovujících), tedy celkem 2 Amraamy na letadlo a k tomu stará verze Sidewindru.  

Odpovědět

RE: RE: Logický krok.

12.02.2024 v 20:11 jindra

Tak to myslíte špatně v ceně je i  munice výcvik a servis až do předání v r 2035 

 

Odpovědět

RE: RE: Logický krok.

12.02.2024 v 21:00 Ondřej

Vy nebudete nějostřejší tužka v penále, co? :DCo takhle si nejdřív najít informace o tom, o čem chci nesmyslně plácat a blábolit, než ze sebe veřejně udělám pitomce? :D

Americká nabídka výzbroje pro české F-35A pod drobnohledem – CZECH AIR FORCE

Odpovědět

RE: RE: Logický krok.

13.02.2024 v 6:27 PetrK

Další "odborník" z lidu... ani nejste schopen si informace najít, v tomto případě o pořizované výzbroji a děláte ze sebe blbce. Ještě že nejste podepsaný a nikdo se o vás nedozví.

Výzbroj: https://czechairforce.com/news/americka-nabidka-vyzbroje-pro-ceske-f-35a-pod-drobnohledem/

 

 

Odpovědět

RE: RE: Logický krok.

13.02.2024 v 7:47

Kupujeme 70 Amraamu C-8, 50 Sidewinderů AIM-9X,  86 ks pum GBU-53 Stormbreaker (SDB s duálním naváděním) a 12 ks GBU-31 JDAM (tunová Mk.84), plus cvičné. Je to jen základní balíček.

Potřebujeme ještě 450 kg JDAM pro vnitřní pumovnici F-35 a chtělo by to něco proti radarům. Taky střel Amraam je málo, možná ale armáda čeká na britskou integraci Meteorů.

Armáda má ještě víc než 100 ks GBU-12 Paveway II (pro Alcy i Gripeny), 295 kg pum laserem naváděných. Ještě bych uvážil vystoupení z dohody o zákazu clusterové munice a nákup něčeho přiměřeného, dokud Evropa nezapomněla, jak se vyrábí protiletištní protibetonové pumy SG-357 nebo STABO. Teď není čas hrát si na humanisty.

Odpovědět

Nejlepším řešením bude zrušení nejen společného výcviku, ale i celého výzbrojního nesmyslu F-35

13.02.2024 v 10:18 Josef

- jak už naznačil Babiš. USA jsou za zenitem na prahu strategické porážky  na Ukrajině i na Blízkém východě, spolupráce s nimi na rozdíl od zemí BRICS nemá v delším horizontu perspektivu a jen přináší riziko válečné devastace i na území ČR. Povolbách, radikální deFializaci a odejití juvenilního ministra zahraničních věcí, musí státní loď nabrat jiný kurz !!!  

Odpovědět

RE: Nejlepším řešením bude zrušení nejen společného výcviku, ale i celého výzbrojního nesmyslu F-35

13.02.2024 v 11:59 Vaclav

No kdyz to rekl Babis, pak chapu ze uz Spojenym Statum nepomuze ani svecena voda ;)

Josefe, byl jste nekdy v US, znate nekoho odsud? Jak zije, cim se zabyva, co resi? Nebo znate US jen ze zprav na Nove, Prime a z ust Babise a Okamury??? Divil byste se, kdybyste se tam podival...

Otazka cislo dve: Co je deFializace? Pokud Babis vyhraje volby (jakoze je to bohuzel u nas mozne), pak jaksi deFializace nastane automaticky (pocitam ze Fiala nebude burcovat dav k utoku na Strakovku). Pokud Babis nevyhraje, pak mozna bude pokracovat Fiala z vule lidu, mozna nekdo jiny. Mate neco proti tomu? Jen se desim toho slova "radikalni deFializace" a lidi jako jste vy...

Odpovědět

RE: Nejlepším řešením bude zrušení nejen společného výcviku, ale i celého výzbrojního nesmyslu F-35

13.02.2024 v 12:18

Cenu za blabol tydne ziskava Josef. Gratuluji.

Ukrajina je evropska vec, USA uz pomohly dost. Ted je rada na Evrope, aby ukazala, jestli to s Ukrajinou mysli vazne. Babis zadny kurz nezmeni. Je zavisly na EU, takze krome par gest a nejakych krotkych namitek nebo casove omezenych vyjimek pro CR neudela vubec nic. F-35 ma problemy, ale vetsina je u verzi B a C. Nez se vyrobi nase (2029 na nich zacnou nasi cvicit, 2031 sluzba v CR), bude vetsina vyresena.

Odpovědět

RE: Nejlepším řešením bude zrušení nejen společného výcviku, ale i celého výzbrojního nesmyslu F-35

13.02.2024 v 13:10 Vlado

Babiš to  je taký český Fico. Obidvaja trestne stíhaní, prizváraní k funkciám a neuveriteľne jasnozriví čo sa týka celosvetového vývoja.

Pre dezolátov plujú síru na usa, nato, eu a v bruseli sa pchajú do zadnej časti aj upratovačkám.

Keď treba, tak sú obidvaja sociálni demokrati, inokedy milovníci moskvy, občas sa im chce do jadra EU, proste kde cítia viac peňazí, tam ich to ťahá.

Babiš správne odsledoval, že Ficovi pomýlení ľudia skočili na klamstvá a fabulácie, tak to skúša rovnakým štýlom aj v čr.

Som zvedavý, či mu na to česi skočia rovnako ako slováci ficovi. Minimálne proruský Jozef už skočil:-)

Odpovědět

Svět se mění a nikdy nebude jako dřív

13.02.2024 v 13:16 Josef

To přináší pro mnohé flustraci. Teď se boří svět všem amerikanofilům. Přátelélé zvykejte si, zoufalství není dobrý společník. Surfaři a dobří politici vědí, ža každá vlna jednou skončí, ale přide další vlna, která je dá jet. 

Odpovědět

"....jediný letoun (F-35) páté generace na světě, jenž se vyrábí sériově.

13.02.2024 v 14:03 Armin Tamzarian

Navzdory mylným, nebo účelově lživým tvrzením propagandy, že Su-57 není letoun páté generace, běží stále jeho sériová výroba a na plánech dodání konečných 72 kusů se nic nezměnilo...

Odpovědět

RE: "....jediný letoun (F-35) páté generace na světě, jenž se vyrábí sériově.

13.02.2024 v 17:07 N. B.

No, sériová výroba bych tomu úplně neříkal... To spíš opomněli Chengdu J-20.

Odpovědět

Přidat komentář