Karlovarské letiště zaznamenalo v roce 2023 nárůst cestujících, ten zajistily charterové lety

25.02.2024 4 příspěvky

Letiště v Karlových Varech v loňském roce odbavilo výrazně vyšší počest cestujících než v roce 2022. Nárůstu pasažérů přispěly především chartertové lety cestovních kanceláří CK Čedok a CK Alexandria, které se svými klienty létaly do Turecka, na Krétu a do Bulharska.

Karlovarské letiště meziročně odbavilo o více jak 30 procent více cestujících
Karlovarské letiště meziročně odbavilo o více jak 30 procent více cestujících (Zdroj: Letiště Karlovy Vary)

Letiště v Karlových Varech vykázalo počty cestujích, kteří se v roce 2023 odbavili v západočeském městě, a čísla ukázala, že lázeňské letovisko využil k cestování výrazně vyšší počet osob než o rok dřív.

Zvýšenému využití pomohly především charterové lety cestovních kanceláří Čedok a Alexandria, které v období od června do září vypravovaly lety do turecké Antalye, krétského Heraklionu a bulharské Varny. Byly totiž průměrně obsazené z 95 procent.

“Rok 2023 byl pro letiště provozně zásadně aktivnější, a to vzhledem k vyššímu počtu odbavených cestujících, kteří vyrazili na dovolenou z karlovarského letiště do nových destinací. A právě tyto dovolenkové lety znamenaly pro letiště rozšíření provozu,” uvedl neuvolněný zastupitel pro oblast dopravy Jan Bureš.

Celkem se v uplynulém roce uskutečnilo z karlovarského letiště 378 komerčních letů, jež využilo 11 867 cestujících, tedy o 71,4 procenta víc osob než o rok dřív. Celkově se z letiště v Karlových Varech přepravilo skoro patnáct tisíc lidí, což způsobilo meziroční růst o 31,6 procenta.

Letiště přesto hospodařilo se ztrátou ve výši 25,8 milionů korun. Z pohledu nárůstu nákladů a finančního plánu s ní však počítalo. Dokonce kalkulovalo se ztrátou 28,3 milionu korun. Ta ale nebyla díky vyšší míře využití letiště a úspornému režimu provozu dosažena.

Letiště navíc získalo příjmy i díky pilotivnímu výcviku letecké školy F Air, která uskutečnila v roce 2023 na západě Čech 6 748 výcvikových letů, což je o více než padesát procent víc než o rok dřív. Další zisk letiště vygenerovalo na základě spolupráce se společností AviTechnics, která provádí traťovou údržbu. Letiště tak těžilo z přistávacích poplatků letadel na údržbu, odebraných handlingových služeb a pronájmu prostor.

Dopravu v Karlových Varech by navíc měla posílit nová pravidelná linka do Tel Avivu, jež by měla létat od května letošního roku.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

A co letiště v Českých Budějovicích ?

25.02.2024 v 16:45 Josef

To se zřejmě stalo obětí spiknutí letiště Ruzyně a Smartwings.

Odpovědět

RE: A co letiště v Českých Budějovicích ?

26.02.2024 v 11:05 Vaclav

Treba je to sranda na druhou?... Treba si Josef dela srandu a my to nechapeme ;)

Ze se letiste "spikne" s leteckym dopravcem se opravdu muze stat jen u nas ;)

Odpovědět

Poplatky GA

28.02.2024 v 18:10 Daniel

Bohuzel poplatky pro GA se astronomicky zvysily taky. Pry novy managment z Prahy ... Velka skoda, rad jsem tam pristaval, perfektni vez, ochotny personal, fajn lidi ale hladovy managment

Odpovědět

RE: Poplatky GA

29.02.2024 v 11:59 Kuba

Nevím, co s tím má společného původ managementu a ani si nejsem jistý, že jsou to pražští rodáci, ale zvýšení cen je bohužel fakt a já už se tam asi také jen tak nevydám. Balíček Fly & Visit byl zdražen o 100%. Tedy z 1.000,- na 2.000,-.

Odpovědět

Přidat komentář