Američané přebírají speciálně upravené MH-139a Grey Wolf

29.03.2024

Armádní letectvo Spojených států modernizuje svou flotilu. Nově do ní zařadí přes čtyři desítky upravených vrtulníků MH-139 Grey Wolf. Za cíl budou mít především ochranu jaderných zbraní v držení Spojených států. Aktuálně Američané přebrali první kusy tohoto stroje.

Na fotografii snímek MH-139a Grey Wolf při testovacím letu.
Na fotografii snímek MH-139a Grey Wolf při testovacím letu. (Zdroj: Boeing)

Americké letectvo má ve flotile nový přírůstek. Jde o vrtulník MH-139a Grey Wolf. Nahradit má stroj UH-1N Huey z roku 1970. Hlídat bude především jaderné hlavice Spojených států či doprovázet a pomáhat při přepravě VIP osob.

Nejnovější stroj ve flotile je společným výrobkem firem Boeing a Leonardo. Ty společně modifikovaly vrtulník AW139, který vyrábí právě Leonardo ve Philadelfii. Úpravu však provedly v prostorách společnosti Boeing.

AW139 se vyznačuje z velké části proskleným kokpitem nebo čtyřosým autopilotem. Díky speciálně upravenému podvozku pak může přistávat i v horších podmínkách. V současné době má flotila AW139 globálně nalétáno přes 4 miliony hodin.

AW139 má cestovní rychlost 165 uzlů a dolet více než 500 námořních mil, ve většině případů je používán pro civilní transport. Americké letectvo proto vyslovilo potřebu úprav, které byť sice sníží cestovní rychlost, ale zvýší operační schopnosti letounu. 

Zde se do úprav přidal právě Boeing, který nainstaloval protiraketový systém proti naváděným střelám, držák pro kulomety, infračervený kamerový systém a celkově odolnější pancéřovou konstrukci. Úpravy se ale neobešly bez komplikací a nešly tak hladce, jak si především Boeing představoval. I proto došlo ke zdržení v dodávce tohoto stroje. Upravená verze pak disponuje rychlostí 145 uzlů a doletem 890 mil, což z něj stále dělá o něco výkonnější stroj než předchozí UH-1N Huey.

Minimální počet nových strojů má být ve flotile Spojených států celkem 42, střežit mají vojenské raketové základny ve Wyomingu, Montaně nebo Severní Dakotě. Pravidelně také bude americká armáda provádět letecké hlídky pro zpozorování případných narušitelů. Z této náplně práce upravených vrtulníků pak vychází jejich název, tedy hlídací „Grey Wolf“.

Zdroj článku: Simpleflying.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Vrtulníky


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář