Hainan Airlines hlásí návrat do Prahy, létat bude třikrát týdně

11.04.2024

Pražské letiště bude mít další přímé dálkové spojení. Návrat do hlavního města plánuje čínská společnost Hainan Airlines. Do Prahy se vrací po téměř čtyřech a půl letech.

Airbus čínského dopravce
Airbus čínského dopravce (Zdroj: Flickr | Donal Morrissey)

Praha se v červnu dočká dalšího dálkového spojení, půjde o obnovenou linku mezi Prahou a Pekingem. Lety bude operovat třikrát týdně společnost Hainan Airlines, která se do Prahy vrací po čtyřech a půl letech. 

Hainan začal do Česka létat v roce 2015, kdy na první inaugurační let nasadil Airbus A330, v letovém řádu pak počítal s nasazením Boeingu 767, který cestu zvládl za zhruba deset hodin. Aktuálně dopravce od 24. června, kdy vypraví první znovuobnovený let, počítá opět s nasazením A330. 

Létat se bude třikrát týdně. Odlet z Prahy je plánován na 14:00, přílet do Pekingu potom druhý den v 5:20. Let Peking - Praha má naplánované odlety na 2:30 s příletem v 6:45.

V roce 2015 provoz linky zahajoval na letišti Václava Havla tehdejší premiér Bohuslav Sobotka. Linka tehdy měla za cíl obnovovat vztahy mezi Českem a Čínou, ale také významně podpořit turistický ruch mezi oběma zeměmi. 

K zastavení linky došlo na konci února 2020. Důvodem měly být neshody tehdejšího vedení Prahy s čínskými představiteli. Spekulovalo se také o finančních problémech Hainan Airlines, nicméně v době před uzavřením trasy a úderem covidu letecká společnost otevřela několik spojení, a to například do Budapešti. 

„Od 24. června obnoví společnost Hainan Airlines lety mezi Prahou a Pekingem v pondělí, středu a pátek, tedy tři lety týdně! Vydejme se s pětihvězdičkovou leteckou společností SKYTRAX na úžasnou cestu za poznáním historického hlavního města Číny," uvedla v příspěvku na sociálních sítích Hainan Airlines.

Skytrax je uskupení, které se zabývá hodnocením leteckých společností a letišť. Na pětihvězdičkovém seznamu figurují právě Hainan, ale také Eva Air, Cathay Pacific, Korean Air a dalších šest leteckých společností. 

Oznámení linky na sociální síti Instagram (Zdroj: Instagram | Hainan Airlines)

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář