Další dvacetiny na Letišti Praha. V hlavní roli TAP Air Portugal

17.05.2024

Od středečních oslav dvacátého výročí linky Korean Air ze Soulu do Prahy uplynulo sotva 24 hodin a Letiště Praha už mělo připravenou další oslavu. V roce 2004 totiž do Česka začal létat i portugalský dopravce TAP Air Portugal.

Portugalská aerolinka TAP Air Portugal pojala oslavu vzpomínkově a na pravidelnou linku do Prahy nasadila Airbus A321neo v historických liverách ze 60. let. Stroj s označením CS-TJR dosedl na ranvej v 18:26 a ani on se nevyhnul vodní slavobráně od letištních hasičů. Letadlo místo klasického barevného loga TAP mělo červený předek s linkou táhnoucí se po celé délce trupu. Nad okny byl historický nápis "Transportes Aéreos Portugueses", odkazující na doby, kdy aerolinie ještě byly státní. Ocasní ploše pak vévodily obří písmena TAP, doplněna o historické logo společnosti připomínající křídlo.

„Jsem rád, že naše spolupráce s TAP Air Portugal dlouhodobě velmi dobře funguje. Jedná se o dopravce, který našim cestujícím poskytuje širokou škálu spojení nejen s Portugalskem, ale dále pak na pokračujících linkách zejména do Jižní a Severní Ameriky. Velice si také cením, že TAP Air Portugal byla jednou z prvních aerolinek, která obnovila spojení s Prahou po uvolnění restrikcí po pandemii Covid-19. Osobně věřím, že naše spolupráce bude pokračovat ve stejném duchu i do budoucna“, uvedl Jiří Pos, předseda představenstva Letiště Praha.

První let na trase Praha - Lisabon se uskutečnil 1. 6. 2004. TAP původně začínal se třemi frekvencemi týdně a postupně tento počet narostl až na jedenáct týdenních letů v letech 2018-2019. Dnes dopravce linku provozuje 7x týdně a od června do konce letní sezóny se cestující mohou těšit dokonce na osm frekvencí. Za dvacet let létání do Prahy aerolinka přepravila 1,4 milionu cestujících na více jak 13 tisících letech. 

Frédéric Gossot, vrchní ředitel prodeje a distribuce TAP Air Portugal o výročí řekl: „S velkým potěšením zde dnes slavíme 20 let úspěšných letů společnosti TAP mezi Prahou a Lisabonem. Za uplynulých 20 let přepravil TAP mezi hlavními městy Česka a Portugalska téměř 1,4 milionu cestujících. Fandíme všem našim partnerům a zejména našemu dnešnímu hostiteli, Letišti Praha, které je bezpochyby součástí tohoto úspěchu. Do Česka přepravujeme mnoho turistů nejen z Portugalska, ale také z Brazílie, Spojených států nebo Kanady, aby objevovali Prahu a Čechům pak nabízíme jedny z nejlepších možností, jak navštívit Lisabon a všechny krásy Portugalska i mimo něj. To vše navíc na palubě naší flotily letadel typu Airbus, která je jednou z nejmladších v Evropě.“

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář