Singapurský Boeing zasáhly silné turbulence. Jeden člověk zemřel, desítky utrpěly zranění

22.05.2024

Jeden život a desítky zranění si vyžádaly silné turbulence na úterním letu společnosti Singapore Airlines z Londýna do Singapuru. Boeing 777 se při nich propadl až o dva kilometry.

Boeing 777-300ER společnosti Singapore Airlines
Boeing 777-300ER společnosti Singapore Airlines (Zdroj: Mainly miles)

Posádka letu SQ321 z Londýna do Singapuru musela nouzově přistát v thajském Bangkoku poté, co její Boeing 777 (reg. 9V-SWM) postihly silné turbulence, které značně poškodily interiér letounu. Ačkoliv při nouzovém přistání byly aktivovány záchranné složky, jeden z cestujících let nepřežil. Podle dostupných informací šlo o třiaseddesátiletého Brita, příčinou smrti byl zřejmě infarkt.

Stroj začal prudce klesat nad Andamanským mořem nedaleko myanmarské pevniny. „Letadlo se najednou začalo naklánět a třást, takže jsem se začal chystat na to, co se bude dít. Najednou letadlo výrazně kleslo, takže to všechny ty, kdo seděli a nebyli připoutaní, okamžitě katapultovalo ke stropu,“ řekl agentuře Reuters osmadvacetiletý student, který byl na palubě. „Někteří lidé narazili hlavou do zavazadlového prostoru a promáčkli ho, narazili do míst, kde jsou světla a masky, a prorazili je,“ uvedl. Na palubě bylo 211 cestujících a 18 členů posádky, zranění podle vyjádření dopravce utrpěla minimálně třicítka z nich, sedm osob bylo v kritickém stavu. Většina nezraněných pasažérů byla dopravena do Singapuru dalšími letadly.

Fotografie z letu SQ321 (Zdroj: X | stillgray)

 

Podle dat serveru Flightradar24 se stroj pohyboval ve výšce 11 300 metrů, než se krátce po 10 hodině ráno středoevropského času během tří minut propadl až d o výšky 9 400 metrů. Zde se drželo necelých deset minut, než pokračovalo v sestupu, a za necelou půlhodinu přistálo v Bangkoku. Videa kolující na sociálních sítích ukazují značná poškození interiéru letadla, hlavně pak stropních panelů.

Mohlo by vás zajímat

Marek Baloun

Šéfredaktor portálu Aeroweb.cz a dlouholetý sportovní novinář. Také letecký nadšenec, který před vypuknutím pandemie Covid-19 chvíli pracoval i na Letišti Václava Havla. Absolvent mediálních studií na Metropolitní univerzitě Praha a celoživotní skaut.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář