Starship jede

10.06.2024 1 příspěvek

Nabitý kosmický týden máme za sebou. Z Měsíce se vrací vzorky z jeho odvrácené strany, které nabrala jako první v historii čínská sonda Chang'e-6, a Boeingu se konečně povedlo 5. června odstartovat loď Starliner, která se přes opětovné problémy s únikem helia a výpadkem RCS trysek nakonec druhý den spojila s ISS.

Start rakety je vždy plný efektů
Start rakety je vždy plný efektů (Zdroj: SpaceX)

Ano, je to sláva – zhruba sedm let po předpokládaném datu startu k pilotovanému letu se druhému kandidátovi na dopravu posádek na Mezinárodní kosmickou stanici konečně podařilo dopravit na stanici dva astronauty, Butche Wilmora a Sunitu Williamsovou. Držme jim palce, aby také úspěšně přistáli.

Ten už pár let aktivní „dopravce“, SpaceX vizionáře Elona Muska, si ovšem troufá na víc, než na lety k ISS s loděmi Crew Dragon. Chystá se dopravit astronauty na Měsíc a později kolonisty na Mars.

Starship na Starbase (Zdroj: SpaceX)

 

 

Nejsilnější raketa světa – Starship

A tak jen o pouhý den později (6. 6.) než vzlétl Starliner, vypustilo SpaceX ze svého vývojového střediska Starbase v jižním Texasu 121 metrů vysokou superraketu Starship na už čtvrtý testovací let během roku – a to s velkolepými výsledky! Takzvaný Let 4 fakticky posunul celý projekt směrem k cíli, kterým je převážně opakovaně použitelná raketa.

Podobně jako předchozí tři zkušební starty nezahrnoval let užitečné zatížení a Starship se prolétla po suborbitální trajektorii. Ovšem na rozdíl od předchozích misí byly splněny dva hlavní cíle: přivést první stupeň Starship, známý jako Super Heavy, dolů na „měkké“ přistání do vod v Mexickém zálivu a dosáhnout řízeného návratu 50 m vysokého horního stupně, zvaného Starship nebo jednoduše – Ship. Povedlo se! Jak Super Heavy, tak „Ship“ v Indickém oceánu přistály na vodě, což přivedlo diváky v řídicím středisku SpaceX na Starbase k šílenému jásotu. Tedy, není divu.

Zkouška motorů Raptor (Zdroj: SpaceX)

 

Pravda, nějaká moucha by se našla, během startu booster Super Heavy zažehl jen 32 ze svých 33 motorů Raptor přičemž jeden "mrtvý" motor byl jasně vidět. To však let nikterak neovlivnilo.

„Navzdory ztrátě mnoha dlaždic a poškozené vztlakové klapce se Starship dostala až k měkkému přistání v oceánu!“ napsal Elon Musk na X . „Gratulujeme týmu SpaceX k epickému úspěchu!!“

Krok za krokem se tak celému týmu pod velením Elona Muska daří plnit cíle, které si předsevzal. Ten po dosaženém úspěchu mimo jiné uvedl, že cílem společnosti je uskutečnit letos celkem šest zkušebních letů megarakety, což by znamenalo odpálit v příštích šesti měsících další čtyři. SpaceX už připravuje nadcházející starty Starship. Už na začátku minulého měsíce provedla zkušební zážeh rakety pro Flight 5. Jistě, časová osa samozřejmě není zcela v kompetenci SpaceX; Regulátoři, jako je Federální úřad pro letectví, mají až právo veta...

Start! Největší raketa světa stoupá do vesmíru (Zdroj: NASASpaceflight | Jack Beyer)

 

SpaceX považuje plně znovupoužitelnou Starship za revoluční pokrok v kosmických letech, který by mohl konečně učinit osídlení Měsíce a Marsu ekonomicky proveditelným. Loď byla navržena především s ohledem na Mars: její motory Raptor nové generace (33 pro Super Heavy a 6 pro Ship) spalují kapalný kyslík a kapalný metan, které mohou být získány i na Rudé planetě.

Ovšem Měsíc má být první vzdálenou zastávkou Starship. NASA ji, jak známo, vybrala v modifikaci jako přistávací modul HLS s posádkou pro program Artemis jehož cílem je zřídit výzkumnou základnu v oblasti jižního pólu bohaté na led do konce 20. let tohoto století. Součástí dohody HLS mezi SpaceX a NASA je, že před misí Artemis 3 provede úspěšné přistání Starship na Měsíci bez posádky.

Start Starship ve slow motion (Zdroj: X | SpaceX)

Pravda, v itineráři SpaceX sice byly nějaké komerční oblety Měsíce, ale čekatelé na takový let už ztrácejí nervy. Svůj projekt dearMoon nedávno odvolal japonský miliardář Yusaku Maezava, což rozčarovalo pozvanou posádku umělců z celého světa, včetně našeho kandidáta, choreografa Yemi A.D.

Jedna Starship denně!

SpaceX se nyní snaží stavět na pokroku ve programu Starship a pokračovat v práci na Starfactory, novém výrobním závodě, který se staví v areálu společnosti Starbase v jižním Texasu. Vzhledem k tomu, že se zdá, že Starship bude nakonec využita k tomu, aby se lidstvo stalo meziplanetárním, SpaceX stanovilo ambiciózní cíl vyrobit v novém zařízení každý den jednu novou raketu Starship!

Starship při návratu. Červená záře je vznikající plasma (Zdroj: SpaceX)

 

„Máme postavené lodě i supertěžké boostery a buď jsou připraveny ke startu, nebo v testování pro několik dalších letů, přičemž další budou sjíždět z výrobní linky, protože Starfactory SpaceX se stále rozrůstá,“ řekla Jessie Andersonová, manažerka Falcon Structures Manufacturing Engineering společnosti SpaceX, během živého přenosu ze čtvrtého letového testu Starship. „Nejnovější fáze továrny, která je v současné době ve výstavbě, bude uvedena do provozu letos v létě, což nám poskytne dalších 100 000 čtverečních stop prostoru.“

Zařízení je součástí základny Starbase společnosti SpaceX v Boca Chica v Texasu, jednoho z vůbec prvních komerčních kosmodromů na světě věnovaného jedinému nosiči, v tomto případě Starship. Po dokončení bude cílem společnosti vytvořit ve Starfactory každý den jednu megaraketu Starship!

„To nám umožní výrazně zvýšit rychlost výroby, protože se blížíme k našemu dlouhodobému cíli vyrábět jednu loď denně a brzy budou z výrobní linky sjíždět Starship verze dvě.“

Tato nová verze Starship je navržena tak, aby se dala snadněji masově vyrábět, uvedl generální ředitel SpaceX Elon Musk na sociálních sítích. Zatím by SpaceX rádo dosáhlo měsíční kadence startů na Starbase, ale je jisté, že bude chtít přetavit poznatky z předchozích letů do těch následujících, což může interval prodloužit.

Současně ministerstvo letectva provádí podobné hodnocení pro starty Starship buď z kosmodromu Space Launch Complex 37, což je bývalé místo startu rakety Delta 4 Heavy společnosti United Launch Alliance (ULA), nebo z navrhované nové odpalovací rampy s názvem SLC-50. Ty budou jistě potřeba už pro starty k lunární expedici Artemis 3.

Jistě, k přistání Starship na Měsíci v režii NASA a pak i perspektivně na Marsu a dalších tělesech sluneční soustavy, jak o tom Musk sní, je ještě dlouhá cesta. Ale všimněte si – letos je plánováno 6 startů. Dva už proběhly. Další může být třeba za měsíc. Jaký je to kontrast s výrobou superakety SLS, kterou dávají pro NASA dohromady pod hlavičkou United Launch Alliance (ULA) tak „ostřílené“ firmy jako Aerojet Rocketdyne, Northrop Grumman a Boeing, a jenž má vynést kabinu Orion na setkání se Starship HLS u Měsíce. A to je i let Artemis 2 kolem Měsíce ještě ve hvězdách. Staví ani ne jednu raketu za dva roky a motory mají hotové ještě z doby raketoplánů. A Space X? Bez komentáře.

Mohlo by vás zajímat

Stanislav Kužel

Letecký fanda, kitař a novinář, který patří k dlouholetým popularizátorům vědy, techniky a kosmonautiky v rozhlase či řadě časopisů. S řadou kosmonautů či astronautů se znal a zná osobně ze své rozhlasové éry, reportoval např. i kosmický let Sojuz-Apollo, start Vladimíra Remka či Jean-Loup Chrétiena. Jako první Čech si vyzkoušel simulátor kosmické lodi Sojuz (1975). Standa Kužel je i autorem několika knih: Kosmonautika za oponou (2015), Kosmonauti Nula (2017), nejnověji pak Hvězdné války - Jak velmoci bojovaly o vemír (2020), dále science-fiction – viz antologii Slovník české literární fantastiky a science-fiction (Ivan Adamovič, Praha 1995), povídek (viz Ikare či výběr Kříšťálové sféry) a řady populárně-vědeckých článků z různých oborů. Na letiště to má kousek a když s ním někdo odstartuje, rád se drží kniplu.



Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Starship

10.06.2024 v 15:01 Radek

Myslím že už před 14 měsíci, při 1. letu (který byl spoustou lidí hodnocen jako neúspěch), stavitelům SLS zatrnulo. Starship sice měl problémy, opustil ale rampu a předvedl svou sílu a robustnost. Druhý let už byl obrovským pokrokem. No a červnový start byl opravdu D-day - den D, kdy Starship ukázal, co dokáže. Myslím, že Artemis 2 bude poslední start SLS. Pro další lety už bude SLS nahrazen právě Starship. Letos nebo nejpozdějí příští rok se naučí přistávat a snad už v roce 2026 získá certifikaci pro pilotované lety. Uvidíme.

Odpovědět

Přidat komentář