Plánovaný pokus o překonání světového rychlostního rekordu s vrtulníkem v Čechách

09.11.2007

Plánovaný pokus o překonání světového rychlostního rekordu s vrtulníkem v Čechách
Plánovaný pokus o překonání světového rychlostního rekordu s vrtulníkem v Čechách (Zdroj: Aeroweb.cz)
Původně měl pokus o překonání rekordu proběhnout tento týden, ale pro nepřízeň počasí ho pořadatelé přesunuly zatím o týden. Jakmile bude rozhodnuto, který den bude tím hlavním, tak Vás okamžitě informujeme.

Na známé rychlostní bázi Žebrák - Beroun nad D5 (start z letiště v Hořovicích) proběhne pokus o překonání absolutního světového rychlostního rekordu českým pilotem v kategorii E1b (vrtulník 500 - 1000 kg), který od roku 2005 výkonem 226,96 km/hod drží norský pilot Roger Eilertsen na vrtulníku Robinson R-44.
Připraven je také ještě jeden pokus o světový rekord v téže třídě, tentokrát na uzavřeném okruhu 500 km. Naposledy byly překonány světové rekordy českým pilotem vrtulníku 27.července 1959.

Poletí buď pan Josef Rýdl, dlouholetý pilot vrtulníků a sportovní pilot, držitel jediného nového českého národního rekordu s vrtulníkem z roku 2003, nebo český majitel potenciálně rekordního stroje pan  ing.Maxim Simeonov. Pokus bude uskutečněn na americkém čtyřmístném vrtulníku typu Robinson R-44 v poslední verzi. O rekord se budeme pokoušet na oficiálně vytýčené a schválené rychlostní letecké bázi 15/25 km (přesná délka 17,4 km) mezi obcí Žebrák a městem Beroun, vedoucí souběžně s dálnicí D5. Na této bázi byli již překonány tři světové rekordy českými piloty ultralehkých letadel. Zázemí pro pokus poskytne Aeroklub Hořovice a obec Tlustice jako majitelé letiště u Hořovic. Technickou podporu zajišťuje společnost NISA AIR z Mladé Boleslavi, dovozce vrtulníků R-44 do Česka. Sportovním komisařem bude. ing.Ivo Pujman.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Vrtulníky


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář