Jak poskládat leteckou mapu

30.12.2007

I přes velký rozmach GPS má tištěná mapa na palubě letadla stále své neodmyslitelné místo. Určitě každý uznáte , že při letu rozbalit mapu na plný formát a nevidět přes ní z letadla ven, je nepraktické. Tomáš Příhoda pro Vás připravil velice užitečný návod, jak leteckou mapu správně poskládat.

Jak poskládat leteckou mapu
Jak poskládat leteckou mapu (Zdroj: Aeroweb.cz)
Než začnete skládat:

Nejprve si postup vyzkoušejte na papíru formátu A4 (s potiskem na jedné straně a čistým na druhé), což Vám následně pomůže se vyvarovat omylů u skutečné mapy.

Kupte si novou mapu. Přehyby na staré mapě by celý proces jen komplikovali. Celému procesu věnujte dostatečný čas. Vyplatí se to!

Jednotlivé přehyby ohněte jedním směrem, poté je prolomte i na druhou stranu. Takto upravené přehyby umožní, aby mapa po složení nebyla příliš silná. Každý přehyb uhlaďte hladkým tvrdým předmětem. Takto dostanete opravdový přehyb, ne jen ohyb.

Použijte pro skládání velký a čistý stůl. Je vhodné požádat o pomoc kolegu, abyste se vyhnuli zkaženým a nepřesným ohybům.

Pokud je Vaše mapa vyšší než širší (např. mapy Skotska), upravte vhodně postup skládání. Postup platí doslova pro mapy, které jsou širší než vyšší.

Pokud nepředpokládáte, že budete používat legendu mapy vytištěnou na okraji, prostě ji ohněte dozadu a chovejte se tak, jako by tam nebyla.

Pokud se Vám podaří mapu správně poskládat, dostanete tři horizontální a sedm vertikálních přehybů.

Postup skládání:



Přehyb 1. S potištěnou stranou obrácenou dolů, ohněte k sobě dva nejdelší okraje, takže dostanete přehyb východ-západ (horizontální) jdoucí středem mapy.



Přehyby 2&3. Otevřete mapu a s potiskem stále na odvrácené straně přehněte spodní okraj ke střednímu přehybu. Totéž opakujte s horním okrajem.
Nyní byste měli mít tři horizontální přehyby jdoucí mapou od východu k západu.


 
Přehyby 4, 5 & 6. Otevřete mapu a opakujte předcházející postup, s tím rozdílem, že nyní budou přehyby ze sever-jih.
Nyní byste měli mít tři horizontální a tři vertikální přehyby, které rozdělují mapu do 16 sektorů.





Všechny následující přehyby budou sever-jih.

Přehyb 7. Otevřete mapu. S potiskem na odvrácené straně přehněte levý okraj tak aby se kryl s prvním ohybem od pravého okraje. Měkkou tužkou označte hranu výsledného přehybu (za chvíli uvidíte proč).



Přehyb 8. Opět otevřete mapu a opakujte předcházející krok – tentokrát z pravé strany. Tužkou označený předcházející přehyb vám snad pomůže vyhnout se přehybu na nesprávném místě! Pamatujte – přehněte pravý okraj směrem k PRVNÍMU přehybu na opačné straně.
Nyní byste měli mít pět vertikálních a tři horizontální přehyby.



Přehyb 9 & 10. Rozložte mapu (stále je potištěná strana odvrácená) a přehněte levý okraj k prvnímu přehybu z LEVÉ strany. Opakujte z pravé strany – k prvnímu ohybu z pravé strany.
Nyní byste měli mít hotových všech sedm vertikálních a tři horizontální přehyby. Vertikální přehyby dělí mapu na stejně široké díly.


 
Konečné složení mapy. Rozložte mapu před sebe na stůl potištěnou stranou dolů a přeložte horní a dolní díl směrem ke středu. Obraťte mapu tak, aby právě přehnuté okraje byly od vás na odvrácené straně. Začněte mapu skládat jako harmoniku podél vertikálních přehybů. První směrem od sebe, další k sobě. Další od sebe a tak pokračujte až do konce.



Harmoniku otevřete uprostřed (tak aby na obě strany byl stejný počet vertikálních skladů) a horní polovinu složte směrem od sebe.





Hotovo!
Při praktickém použití narovnejte (vraťte zpět) posledně provedený ohyb tak, abyste dostali harmoniku. V této harmonice nalistujte příslušnou část a opět přehněte horizontálně (od sebe). Pokud potřebujete severní nebo jižní sektor mapy, prostě se podívejte na odvrácenou stranu harmoniky a opět nalistujte příslušnou část.



Pokud byl takto popsaný postup pro Vás nepřehledný a matoucí, poskytněte mi svoji poštovní adresu, abych Vám mohl poslat list papíru formátu A4 poskládaný podle tohoto návodu. Snad to pomůže.

tomas.prihoda@seznam.cz

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář