RBAR: V New Yorku je na programu kvalifikace

19.06.2010

RBAR: V New Yorku je na programu kvalifikace
RBAR: V New Yorku je na programu kvalifikace (Zdroj: Aeroweb.cz)

Pod přísným dohledem sochy Svobody se v New Yorku rozběhl další díl seriálu leteckých závodů Red Bull Air Race. Páteční poslední trénink ovládl nejlepším časem Nigel Lamb před slibným výkonem Francouze Nicolase Ivanoffa. Závodit v New Yorku nebude Matt Hall, který se před 14 dny ve Windsoru střetnul s vodní hladinou, ale naštěstí vyvázl jen s poničeným letadlem a bezpečně přistál na letišti.

Páteční ranní trénink přitom naznačoval, že nejrychlejší letoun bude opět pilotovat rakouský Hannes Arch, vítěz posledních tří závodu RBAR. Skvělým a zatím nejrychlejším časem 1:11:75 provětral vzduch nad řekou Hudson o 27 setin rychleji než právě vítěz závěrečného tréninku Nigel Lamb. Ten si porážku líbit nenechal a v odpoledních hodinách si vylétal čas 1:12:03, čímž překonal všechny ostatní účastníky. Výsledku, který se rovná téměř senzaci, dosáhl Nicolas Ivanoff, jenž zaostal pouhých 9 setin za Lambem a porazil o 21 setin třetího Bonhomma. Arch v tomto tréninku skončil čtvrtý.

Šanci zasáhnout do závodu nedostal bývalý australský vojenský pilot Matt Hall, který utrpěl v kvalifikaci na závod Windsoru mnohokrát zmiňovaný incident s kontaktem s vodní hladinou. V rámci vyšetřování ředitelství závodu nedovolilo Hallovi účast v newyorkském závodu. V rámci postupného se navracení do seriálu se ale mohl zúčastnit alespoň tréninků. „Jsem z toho celkem zklamaný, že nemůžu v New Yorku závodit, ale je to něco, co musím přijmout,“ reagoval Matt Hall na rozhodnutí direktoriátu.

Do závodu nezasáhne ani Japonec Muroja, který při návratu z tréninkového letu poničil při přistání na letišti vrtuli svého stroje, a technici nezvládnou do dnešní kvalifikace letoun opravit. Domácí publikum bude kromě skvělého závodu očekávat i kvalitní výkon svého krajana Kirbyho Chamblisse. Rodák z Arizony obsadil třetí příčku ve Windsoru a v seriálu je s 26 body celkově čtvrtý. Čech Martin Šonka má nejen díky neúčasti tří závodníků, ale především díky nadějnému devátému místu v tréninku opět šanci dosáhnout na první body.

Kvalifikaci na historicky první závod RBAR v New Yorku můžete sledovat on-line na stránkách Red Bull Air Race, a to od 20 hodin našeho času.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář