Martin Šonka se v Itálii stal vicemistrem světa ve freestylu

13.09.2011

Martin Šonka se v Itálii stal vicemistrem světa ve freestylu
Martin Šonka se v Itálii stal vicemistrem světa ve freestylu (Zdroj: Aeroweb.cz)

Český pilot Martin Šonka vybojoval na mistrovství světa v letecké akrobacii v Itálii stříbrnou medaili v disciplíně freestyle. Zlato získal Američan Robert Holland.

„Mistrovství světa pro mě bylo vyvrcholením letošní sezóny, která byla zatím nejúspěšnější v mé závodní kariéře. Letos jsem získal titul mistra ČR v letecké akrobacii v elitní kategorii Unlimited, vyhrál jsem mistrovství Maďarska, zvítězil v prestižním závodě Elite Aerobatic Formula a teď jsem vicemistrem světa ve Freestyle, což je pro mě osobně, po sezóně v Red Bull Air Race, kdy jsem akrobacii trénovat nestíhal, velký úspěch,“ uvedl Šonka.

Disciplína freestyle spočívá ve čtyřminutové volné sestavě, která se nelétá podle Arestiho katalogu (seznam akrobatických figur od FIA), ale používá se volná tvorba figur.

V souhrnném hodnocení skončil Šonka jedenáctý. „V celkovém pořadí MS jsem obsadil 11. místo, a jelikož mám nové letadlo, na které si teprve zvykám, jsem s umístěním spokojený,“ prohlásil český pilot, který létá na stroji Extra 300SR.

Další Češi Marek Hyka, Petr Kopfstein, Jan Adamec a Jan Rozlivka obsadili v tomto pořadí 20., 28., 32. a 36. pozici. V konečném součtu skončil český tým čtvrtý za týmy Ruska, Francie a Spojených států.

Kompletní výsledky v jednotlivých kategoriích najdete ZDE!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář