RBAR: Šonka vybojoval další body, Lamb nečekané vítězství

18.05.2014

RBAR: Šonka vybojoval další body, Lamb nečekané vítězství
RBAR: Šonka vybojoval další body, Lamb nečekané vítězství (Zdroj: Aeroweb.cz)

Jako o zmrtvýchvstání hovořil Martin Šonka po svém výborném výkonu v závodě Red Bull Air Race v malajsijské Putrajaye. Po včerejší nevydařené kvalifikaci a až 12. místě dnes doletěl šestý a ukořistil pro sebe další cenné tři body do celkového pořadí. Hannes Arch, který dosud kraloval celému víkendu, se v poslední fázi musel přeci jen sklonit před pilotem z Velké Británie. Jméno největšího rivala Paula Bonhommea však nečekejte, v Malajsii trochu nečekaně zvítězil jeho krajan Nigel Lamb.

Emotional return for Lamb
Foto Red Bull

Již souboje dvojic v úvodní fázi Top 12 potěšily všechny fanoušky duchovního otce celé soutěže, Maďara Pétera Besenyeie, který po rozpačitých výkonech v dosavadním průběhu sezóny konečně vystřihl povedený průlet mezi pylony a do další fáze pronikl přes Němce Matthiase Dolderera. Naopak na senzační čtvrté místo z Chorvatska vůbec nenavázal Japonec Jošihide Muroja, který nestačil na od začátku dobře rozjetého Lamba. O velkém rozčarování mohou zatím hovořit oba Američané Michael Goulian a Kirby Chambliss, kteří ve svých duelech zaostali za Bonhommem, resp. Mattem Hallem z Austrálie. Formu v obnovené sérii leteckých závodů prokázal i Kanaďan Pete McLeod, který poměrně hladce přešel přes Francouze Nicolase Ivanoffa. Poslední "rozstřel" proti sobě svedl největšího favorita z Rakouska, který inspiroval další piloty stoupavými průlety bran před vertikálními překruty, díky čemuž do té doby drtil všechny soupeře, a českého reprezentanta. Šonkovi se v důležité chvíli podařilo konečně zaletět konkurenceschopný čas a přestože na Archa nestačil ani náhodou, svým výkonem odsunul z druhého nepřímo postupového místa již tak dost frustrovaného Chamblisse. Jako "šťastný poražený" nakonec pokračoval do další fáze i Němec Dolderer.

Druhou fázi Super 8 načal opět bývalý český armádní letec a velice čistým a precizním průletem zastavil stopky na pro sebe naprosto fantastickém čase, ještě o bezmála dvě vteřiny nižším než v předchozím letu. Marně se mu pokoušel vyrovnat jak vzápětí letící Dolderer, tak po něm starující Besenyei, který přesto po dalším vydařeném letu takřka zářil nadšením. Šonkův výkon o necelé tři setiny překonal až další pilot v pořadí Lamb. Určitě lepší výkon čekali diváci a fanoušci Red Bull Air Race od stále úřadujícího mistra světa této disciplíny Bonhommea. Ten sice také jen těsně porazil Šonku, na Lamba již ale ztrácel a musel se strachovat o další postup. Ten definitivně zamítly poslední tři lety Halla, McLeoda a Archa, přičemž poslední dva jmenovaní prolomili i hranici 1 minuty a 16 sekund a bezpečně postoupili dál.

Jako první se ve finálové fázi pustil nad jezero Putrajaya Nigel Lamb a jeho výkon dal rázem zbylé trojce hodně důvodů k zamyšlení - excelentní let a traťový rekord 1:15,023 z čista jasna pasoval nejstaršího muže ve startovním poli na kandidáta na triumf. O půl senundy horší byl následně letící Autralan Hall, který si po celý víkend jako jeden z mála užíval teplot pravidelně atakujících tropickou třicítku. Snad i vlivem nervozity z brilantního výkonu Lamba se třetí startující McLeod stal aktérem vůbec první penalizace závodního dne - náletová rychlost o jeden uzel překračující povolený 200knotový limit však znamenala okamžité DNF a konec nadějí pro kanadského mladíka. Využít zejména neúspěchu Bonhommea se pokusil také Arch, i on však přes velmi povedený let zaostal o bezmála půl sekundy za Lambem a musel se spokojit s druhým místem.

V celkovém pořadí se Arch přesto bezpečně odpoutal od britského konkurenta, který na něj ztrácí pět bodů. Lamb naopak 12bodovým ziskem dohnal McLeoda, s nímž sdílí třetí příčku. Martin Šonka se s osmi body pohybuje v půlce celkového pořadí, které uzavírají Američané Goulian a Chambliss, kteří již jako jediní stále marně vyhlížejí první body v sezóně.

Celý seriál si nyní dopřeje více než dvouměsíční pauzu, po níž se vrátí zpět do Evropy. Nejbližší zastávkou je polská Gdyně, kde se závod uskuteční 26. a 27. července.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář